Zašto je slikovnica "Moje mjesto pod suncem" trebala stići do svakog djeteta!

23/09/2021

Bravo za ovu divnu akciju!

S prvim danima nove školske godine, od utorka 7. rujna, u prodaju kreće slikovnica "Moje mjesto pod suncem" koju autorski potpisuju eminentna imena: dizajner Mirko Ilić te književnice Slavenka Drakulić i Rujana Jeger. Njih troje samo su neka imena u dugom nizu poznatih osoba (i tvrtki) koje su se priključile nacionalnoj donatorskoj kampanji udruge CeKaDe iz Rijeke „Moje mjesto pod suncem pokrenutoj prije godinu dana, čiji je cilj prikupiti 1,2 milijuna kuna za uređenje i opremanje prostora za rad s djecom ispod ruba siromaštva u Rijeci. Mirko Ilić, osim što je osmislio (svoju prvu!) slikovnicu, također je i autor loga kampanje, a ovaj svoj angažman opisuje riječima: „Inspirativna ideja, malo razgovora, trud da se uskladi crtež i riječi - i eto slikovnice Moje mjesto pod suncem. Prihod od slikovnice, naime, također je namijenjen za uređenje i opremanje riječkog prostora za rad s djecom ispod ruba siromaštva.

Autori navode da je slikovnica mišljena i za djecu i za odrasle. Zasnovana je na motivu „superheroja, loga kampanje koji u slikovnici poprima razne izraze kako bi dočarao vrijednosti kao što su hrabrost, mašta, pravednost, jednakost, odnosno sve ono što je i cilj programa "Moje mjesto pod suncem" - sustavnim radom s djecom ispod ruba siromaštva pomoći im da izrastu u zrele, neovisne, suosjećajne i odgovorne pojedince.

2

Osim našoj i međunarodnoj javnosti poznatih autora ove slikovnice, koji su se upustili u njima do sada nov medij, zanimljiv je i njezin koncept: riječ je o svojevrsnoj slagalici u kojoj svaki crtež odgovara bilo kojoj rečenici, pa ona „potiče djecu da postavljaju pitanja a odrasle da im, uz pomoć crteža, ponude uvjerljive i za njih razumljive odgovore, navode autori. Podršci kampanji u ulozi suizdavača slikovnice pridružuje se i 24 sata, kao i nova izdavačka kuća Bodoni. Slikovnicu je moguće nabaviti u knjižarama Frakture i na kioscima Tiska. Zahvaljujući podršci Grada Rijeke i zaklade Vincero, u ponedjeljak će ju na dar dobiti svi riječki osnovci, a zahvaljujući podršci Grada Opatije, Grada Pazina i Primorsko-goranske županije, dobit će ju i prvašići opatijske osnovne škole Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov", pazinski prvašići te prvašići škola diljem Primorsko-goranske županije.

Kampanju su dosad podržali i Damir Urban s pjesmom "Iskra" i spotom kampanje koji se prikazivao na nacionalnim televizijama, ilustrator Tomislav Torjanac s ilustracijom Grge Čvarka za "Moje mjesto pod suncem" te mnoga druga javnosti poznata lica. Njeni su pokrovitelji Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, partner je projekta Sveučilište u Rijeci, a sponzor Jadrolinija.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj