Zašto je 24. godina vrhunac vašeg života

29/06/2015

Baš kad smo se ponadali kako su tridesete nove dvadesete, jedna nam je studija pomrsila planove...

Istraživanje koje je nedavno provedeno na Simon Fraser sveučilištu u Kanadi pomrsilo nam je planove o uživanju u tridesetim godinama (aka. novim dvadesetim) implicirajući kako je upravo 24. godina života vrhunac naše inteligencije i kako nakon nje sve ide nizbrdo.

Do tada, tvrde stručnjaci, naš mozak radi punom parom i u 24. godini dostiže svoj vrhunac, a nakon toga, naše intelektualne sposobnosti počinju opadati. Ovakvi rezultati bili su popriličan udarac na ego svih nas koji smo optimistično vjerovali kako tek sredinom dvadesetih naši životni uspjesi i pothvati uzimaju strahoviti zamah. No izgleda kako smo bili u krivu.

Znanstvenici su okupili uzorak koji je činilo 3300 osoba u dobi između 16 i 44 godine života, te su testirali njihove kognitivne sposobnosti te mogućnosti multitaskinga. Provođenjem istraživanja došli su do zaključka da ne samo da se starenjem naše kognitivne sposobnosti smanjuju, već da je upravo 24. godina ključna godina kada naše sposobnosti počinju slabjeti. Nakon 24. godine, svakih idućih 15 godina naše se kognitivne sposobnosti smanjuju za čak 15%. No nije sve tako crno jer je i u ovom slučaju još jednom potvrđeno koliko je ljudski mozak veličanstven organ. Tako smanjenje kognitivih sposobnosti koje dolazi s godinama mozak nadoknađuje iskustvom, preciznim pretpostavkama i eliminiranjem nepotrebnih informacija. Cheers to that!Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj