Vruća kupka topi jednako kalorija kao trčanje??! Say what?!

11/09/2020

Obećajemo da je ovo najsretnija vijest koju ćete danas pročitati!

Ako ste upravo razmišljali o tome kako je vani lijepo vrijeme za trčanje, stanite na trenutak – vruća kupka mogla bi vas poštedjeti napornog treninga bez da si uskratite željene rezultate.

Dr. Steve Faulkner, znanstvenik sa Sveučilišta Loughborough, tvrdi kako kupka ima slične povlastice kao i trčanje, a one, između ostalog, uključuju i sprječavanje dijabetesa tipa 2. Naime, Faulkner je objasnio kako opuštajuća vruća kupka, osim osjećaja opuštenosti, stvara i 'pasivno grijanje' s vrlo pozitivnim utjecajem na naše zdravlje.

Zajedno sa svojim timom, Faulkner je odlučio istražiti utjecaj vruće kupke na razinu šećera u krvi, kao i broj potrošenih kalorija. Istraživanje je uključivalo 14 sretnih ispitanika koji su morali uživati u vrućoj kupki (40 Celzijevih stupnjeva) sat vremena, ali i u jednosatnoj vožnji bicikla.

Oba testiranja dizajnirana su tako da se poveća tjelesna temperatura za samo jedan stupanj kako bi tim mogao izmjeriti koliko je kalorija u svakoj od aktivnosti točno potrošeno. Iako je bicikliranje pobijedilo u broju potrošenih kalorija, otkrili su kako vruća kupka troši jednaki broj kalorija kao i 30-minutna šetnja. Zato, ako vam baš i nije do trčanja, otvorite slavinu, zapalite svijeće i uživajte!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj