Vodič za preživljavanje awkward obiteljskih razgovora o vašem (nepostojećem) ljubavnom životu!

03/12/2019

Da tetka, moguće je da postoji netko tko zapravo nema ništa protiv toga da bude single...

Blagdani. Ono vrijeme kada se morate pretvarati da volite baš sve što se s vašim imenom nađe pod Božićnim drvcem, tolerirati politički nekorektne propovijedi onog ujaka kojeg vidite jednom do dva puta godišnje na obiteljskim okupljanjima i uz sve to, kao šećer na kraju, preživjeti bombardiranje pitanjima o vašem ljubavnom životu koji je prestao postojati davnih dana. Ma koga zavaravamo, čak i oni koji su u dugogodišnjim vezama ne uspijevaju izbjeći pitanja koja se zapravo tiču isključivo vas dvoje. Ali zato smo mi tu - da ponudimo odgovore za svaku awkward situaciju iz koje pošto poto želite izvući živu glavu. 

Single ste i vaša vas obitelj neprestano ispituje kada ćete napokon pronaći dečka. Objasnite svojim najbližima kako je pronalazak srodne duše manje pitanje vremena, a više pitanje pronalaska prave osobe. Dajte im do znanja kako su i oni sretni što ste radije sami, nego u društvu frajera koji se vašoj mami 5 minuta nakon što ju je upoznao obraća sa 'ti' i podriguje nakon svakog slijeda. Zaključite raspravu izjavom kako će biti obavješteni o napretku vašeg ljubavnog života čim se isti dogodi i kako je posljednje što želite brzopleto uletjeti u nekvalitetnu vezu s nekvalitetnom osobom samo zato što ste već neko vrijeme single.

Single ste, a vaša je obitelj opjednuta misijom da vam pronađe budućeg partnera. Ako vam ideja dejta s nekime za koga vaša obitelj misli da bi vam odgovarao nije mrska, prihvatite izazov. Nikad se ne zna, možda se stvarno i dogodi ljubav. Ali, ako ne želite da se itko drugi osim vas bavi pronalaskom vašeg potencijalnog dečka, vrijeme je da utvrdite jasne granice. Prosto i jednostavno im recite da prestanu, bez uljepšavanja, bez kićenja. Objasnite im kako cijenite njihovu brigu i trud, ali kako vam takvo ponašanje samo stvara dodatnu nelagodu i pritisak da morate biti u vezi. 

Nedavno ste prekinuli, a vaša obitelj ima milijun pitanja o tome. Možda ne simpatizirate ideju, ali jednostavno im dajte do znanja da vas svako njihovo pitanje samo iznova rastužuje i podjeća na to koliko još uvijek patite zbog prekida. Bude li onih upornih koji i nakon ovoga nastave s ispitivanjem, jednostavno se krenite braniti šutnjom. Nakon nekog vremena, shvatit će poruku.

Po prvi puta upoznajete novog dečka s obitelji. Ako već odlučite kako je upravo ovo idealno vrijeme da se ON i ONI napokon upoznaju, obavezno prije nego se to dogodi razgovarajte nasamo s obje strane. Upoznavanje s onim što ga očekuje, karakterima i možebitnim neuobičajenostima svakako će olakšati stvari. 

Upoznajete njegovu obitelj prvi put. Za početak se opustite. Možda ne bi bilo loše ni malo istražiti kroz razgovor s njim kako je njegova obitelj reagirala na njegove prijašnje djevojke, ako je uopće bilo djevojaka koje su ih upoznale prije vas. Također, pokušajte saznati što više o njegovim roditeljima, njihovim stavovima i svjetonazorima kako se ne biste doveli u nezgodnu poziciju jednom kada se sretnete.

U vezi ste i svi vas ispituju kada ćete se napokon vjenčati/u braku ste i stalno vas ispituju kad će djeca. Otvoreno im kažite kako vam takvim pitanjima samo nabijaju pritisak i kako vam nije ugodno svako malo odgovarati na jedno te isto glupo i besmisleno pitanje. Pokušajte im na razuman način objasniti kako je to nešto što se tiče isključivo vas dvoje i kako će o svemu biti obavješteni jednom kada za to bude vrijeme. Nastave li vas gnjaviti s istom temom, kažite im kako ubuduće nećete odgovarati na takva pitanja i toga se i držite.

Vaša obitelj spominje vašeg bivšeg pred vašim novim partnerom. Objasnite obitelji kako se vaš partner ne osjeća nimalo ugodno kada se spomene netko tko više nije dio vašeg života, a koga oni očigledno još uvijek nisu preboljeli. Ako ih stvarno nešto zanima u vezi njega, neka vas to pitaju nasamo, nikako pred njim. 

Viđate se s nekim, ali još uvijek niste spremni/ne želite to podijeliti s obitelji. Vas dvoje se viđate nekoliko mjeseci i stvari napokon lagano postaju ozbiljne, ali ne toliko ozbiljne da bi vaša obitelj morala znati da on postoji. Malo vas muči grižnja savjesti, ali jednostavno ne osjećate da je pravi trenutak da im to kažete. I to je potpuno ok. Slušajte što vam govori vaša intuicija i kažite im onda kada osjetite da je došao pravi trenutak za to. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj