Vjenčani običaji koje je pregazilo vrijeme, s razlogom!

01/06/2020

Bliži li se i vaš veliki dan, razmislite kako želite da ceremonija izgleda. Mislite li se pridržavati nekih običaja samo zato što su ponegdje još uvijek duboko ukorijenjeni?Mi glasamo za to da zaboravite na tuđa očekivanja i svoj veliki dan isplanirate samo onako kako vi i on želite!

Nedavno provedena anketa pokazala je kako većina žena i danas mijenja svoje prezime nakon što se udaju, tj. uzimaju muževo prezime, a bilo koja druga opcija mnogima nije ni na kraju pameti. No, uz ovaj, tu je i hrpa drugih zastarjelih običaja o kojima biste vi zajedno sa svojim budućim suprugom trebali dobro razmisliti prije vjenčanja.

Bacanje buketa. Mnogima je upravo ovo najuzbudljiviji dio vjenčanja, međutim, mnogo je i onih kojima nije nimalo privlačna gomila žena koja se trudi silom uhvatiti buket i ruši sve pred sobom ne bi li završio upravo u njihovim rukama i zapečatio im sretniju budućnost. Tu su i zadaci koje sve kandidatkinje nerijetko moraju ispuniti prije samog trenutka bacanja, a koje mnogi smatraju ničim doli megablamažom. Ne vidimo zašto buket ne bi ostao kod same mladenke...

Skidanje podvezice. Idealno vrijeme da vaš mladoženja stavi glavu između vaših nogu je medeni mjesec, gdje možete uživati jedno u drugome, a ne pred vašim roditeljima, rodbinom i prijateljima. Garantiramo da će biti pozamašan broj onih kojima će biti neugodno ovo gledati, koliko god ovaj običaj bio raširen, poznat i prihvaćen.

Djeveruše. Hej, u 2020. smo! Koliko stvarno ima smisla prisiljavati sve naše prijateljice da budu uniformirane u identičnim haljinama i stoje kraj nas na vjenčanju u neudobnim štiklama? Stvarno nema razloga za to, iako još uvijek ima žena koje sanjaju o tradicionalnom vjenčanju, gdje će svi običaji biti ispunjeni.

Bijela haljina. Iako većina vas želi na taj poseban dan zablistati u klasičnoj bijeloj glamuroznoj vjenčanici, nemojte u startu odbaciti sve modne kreacije za vjenčanja u nekim drugim bojama koje posljednjih godina polagano osvajaju modne piste.

Otac će vas voditi do oltara. To je još jedna stvar koju će većina vas učiniti iako vam neki drugi običaji idu na živce. Iako vas u tom slučaju otac predaje kao objekt vašem budućem mužu, mislim da ipak ne želite same hodati niz prolaz među uzvanicima prema oltaru. Ako ništa, bar će vas otac držati uspravno.

Mladoženju možete vidjeti tek kada krenete prema oltaru, a on vas ne smije vidjeti u vjenčanici jer to donosi nesreću. Većini se sviđa ovaj običaj. To je nekako romantično, zar ne? Međutim, sva praznovjerja, kao na primjer ako uhvatite pogled nekog od uzvanika to je nesreća za vaš brak, vjerojatno su vam bezvezna, jer u tom trenutku želite samo zagrliti svog mladoženju i čuti kako vam kaže da ste predivni u vjenčanici.

Rezanje torte. Postao je običaj da mladenci režu svoju savršenu svadbenu tortu, međusobno se hrane njome i razmazuju je po licu. No, želite li doista komade torte na svojoj haljini i želite li pokvariti svoj savršen make - up? Mislimo da se samo želite vratiti na plesni podij i uživati, jer je ovo ipak samo vaša noć!

Lažna mlada. Iskreno, ne znamo kada smo posljednji put prisustvovali ovom običaju, a da smo se od srca nasmijali. Najčešće se zapravo smijemo jer se to od nas očekuje, jedva čekamo da se nastavi s ostatkom vjenčanja, a u problem koliko ovaj običaj dodatno opali kuma po džepu uoće nećemo zalaziti. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj