Usklađene menstruacije - stvarni fenomen ili urbani mit?

14/04/2017

Rezultati posljednjeg istraživanja mogli bi vas iznenaditi... Priznajemo da nas jesu!

Sjećate se kako ste u srednjoj školi vi i vaša najbolja prijateljica uvijek imale menstruaciju u gotovo isto vrijeme? Ili kada je kolegica s kojom dijelite ured dobila menstruaciju na doslovno isti dan kada i vi? Što više vremena provodimo s nekom drugom ženom u društvu, to su nam menstruacijski ciklusi usklađeniji, zar ne? E pa čini se da je to potpuna izmišljotina i da 'usklađene menstruacije' nisu bile ništa više od puke slučajnosti!

Sveučilište Oxford provelo je istraživanje na 360 parova žena koje žive zajedno i podaci o čijim su se menstrualnim ciklusima prikupljali kroz 3 mjeseca. Nakon analiziranja prikupljenih podataka znanstvenici su došli do zaključka kako su čak 273 para na kraju istraživanja imala čak veći razmak između početnih dana menstrualnog ciklusa nego na početku provođenja studije, a što znači da se razlika u ciklusima nije smanjila već se dapače povećala. To ne znači da je s vremenom nestao sklad između menstrualnih ciklusa ispitanica, već da sklad uopće ni nije postojao.

Iako bi bilo zanimljivo da smo mi žene povezane i na toj jednoj super razini i da se zbog toga dodatno osjećamo blisko te imamo više podrške i razumijevanja jedna za drugu, čini se kako je ovdje riječ ipak o urbanom mitu. Ipak, voditeljica istraživanja Marija Vlajic i dalje ne odustaje od istraživanja na ovu temu. 'Iako kroz to prolazimo svaki mjesec, menstruacije su nešto osobno i misao o dijeljenju toga s nekim čini ideju moćnom. Iz tog razloga nastavljamo tražiti uzorke čak i kada ne postoje.', zaključila je. Moramo priznati da smo nakon ovih vijesti malčice tužnjikavi... Bilo je to doista lijepo vjerovanje!Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj