Upomoć, šefica mi želi biti prijateljica na Fejsu!

25/09/2015

Naravno da ne želi. Želi vas špijunirati, vidjeti koliko dnevno provodite vremena na društvenim mrežama, pišete li statuse vezane uz posao... okej, vjerojatno je mrvicu zanima i kako izgleda vaš novi dečko. Jasno vam je da je ne smijete odbiti ali ubuduće ćete morati pripaziti što stavljate na Facebook.

Dan je počeo obećavajuće. Nije bilo gužve u prometu, za pet minuta ste pronašli parkirno mjesto ispred firme, a "pušački odred" pred ulazom imao je onaj blaženi "hvalaboguštojepetak" izraz na licu. Dobra ideja, pomislili ste. Prije nego što se bacite na posao, mogli biste na Fejs staviti neku od onih fora ilustracija na račun petka. Ukucali ste u google images riječi "friday funny" i, pijuckajući kavu, počeli birati najduhovitiju. Taman usred dvoumljenja između fotke na kojoj cura drži čašu šampanjca a u oblačiću iznad glave joj piše "petak je, vrijeme da nazdravimo onom tekućinom od koje gubim sposobnost dobrih procjena" i one na kojoj pogrbljeni starac drži čašu vina, a u oblačiću piše "oprosti jetro ali petak je", stigao vam je novi zahtjev za prijateljstvo. Od nje!!!

Srce vam je počelo lupati kao ludo ali uspjeli ste skupiti posljednje atome snage da se okrenete u smjeru ureda vaše šefice i namignete joj kroz stakleni zid. Kako ste glupi! Sad zna da ste vidjeli njezin zahtjev za prijateljstvo. A niti u ludilu je ne možete potvrditi prije nego pronađete onaj status od pretprošlog tjedna u kojem ste kukali zbog okrutnog kapitalističkog režima koji vas tjera na rano ustajanje te konzumiranje odvratne kave iz aparata.

A tek ona fotka od prošlog petka na kojoj se hvatate s kolegom iz marketinškog odjela pored fotokopirnog stroja! Naravno, bilo je to samo zafrkancija, no sumnjate da bi vašoj šefici bilo smiješno. Umjesto da radite, cijelo prijepodne proveli ste brišući s Fejsa potencijalno opasne sadržaje. Tek vas je čekala gomila posla, a već ste bili mrtvi umorni. Naravno, postoji opcija da šefici ograničite ono što može vidjeti na vašem zidu, ali ako se slučajno zatekne u društvu nekog tko ima neograničeno viđanje pa to iz razgovora shvati (znate onu varijantu - prijateljica: "hej, vidjela sam na fejsu da vam je uredski božićni party bio ludilo", šefica: "zanimljivo, ja nisam"), stvari se mogu zakomplicirati.

Dakle, mudrije bi bilo da je primite na listu Facebook prijatelja ali u budućnosti pripazite na tri stvari.
1. NE pokušavajte zakamuflirati prozvane u statusima. Svima je jasno na kog ciljate.
Kad u prvom jutarnjem statusu pljujete po "bezobzirnom kapitalističkom sustavu", svima je jasno da ste se nešto zakačili sa šefom/šeficom. U pola jedan spomenuli ste "neke koji nemaju pojma a misle da sve znaju" (ciljate na novu kolegicu koja pokušava impresionirate nadređene). U pola šest napisali ste da "pucate po šavovima i bojite se da ćete dobiti srčani udar od stresa" (očito smatrate da imate previše posla i ljuti ste što vas tjeraju da radite prekovremeno).

Imate pravo na sve ove prigovore ali umjesto da ih pošaljete u internetska bespuća, usmjerite ih tamo gdje treba. Razgovarajte sa šefom, otiđite na kavu s kolegicom i rasčistite tko radi koji dio posla. Ovako djelujete kao neurotična persona koja očito ipak nema baš toliko posla ako stigne kukati na Fejsu.

2. NE upuštajte se u kontraverzne rasprave i ne stavljajte kontraverzne statuse
Bilo kakve rasprave o politici, rasi, vjeri, spolnim i drugim vrstama sloboda ostavite za razgovore s bliskim prijateljima jer od svih ostalih možete biti krivo shvaćeni. Ljudi koji nas dobro ne poznaju i ne znaju sve detalje o našem životom, ne mogu znati ni kontekst u kojem nešto govorimo ili analiziramo. A i, budimo realni, svi ponekad "lupimo" nešto što ne mislimo. A što nam se može obiti u glavu ukoliko se u ulozi uvrijeđene osobe našao naš nadređeni. Primjerice, u statusu ste konstatirali kako vam idu na živce žene koje misle da ih to što su postale majke čini vrijednijima od ostalih. Pritom ste mislili na svoju napornu susjedu koja se stalno hvališe kako ju je "majčinstvo produhovilo", ali avaj, u statusu se prepoznala vaša šefica koja ih ima troje!

3. NE stavljajte svoje fotke u pripitom ili pijanom stanju. Pogotovo ako su vezane uz radnu okolinu, kolege ili vašu profesiju. Ili još gore, trijeznom ali "škakljivom". Da, fotka na kojoj vas kolega drži za guzu dok slažete fascikle na policu uz komentar " slobodno se prepustite u naše ruke" je stvarno smiješna (pogotovo s obzirom da radite u firmi koja se bavi organizacijom vjenčanja) ali to nije dojam koji želite ostaviti na potencijalne klijente i klijentice. I ne, vaša šefica neće misliti da je fotka smiješna.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj