Učinite 'zdrave' obroke još zdravijima!

27/09/2021

Ova se jela nerijetko servira kao zdrava, iako ona to baš i nisu. Donosimo bolje i zdravije alternative!

Crni kruh

Često ga reklamiraju kao zdraviju alternativu bijelom kruhu. Međutim, ponekad je to samo običan kruh od bijelog brašna u kojega je dodana boja! Kod onih što 'zadržavaju svježinu tijekom sedam dana' postoji toliko aditiva da se njihova etiketa 'zdrava hrana' itekako dovodi u pitanje.

Bolja opcija: Budite sigurni da je kruh doista napravljen od integralnog brašna i kupujte ga samo na provjerenim mjestima. Čak i kada ste sigurni da je zdrav, ne znači da ga možete jesti u neograničenim količinama.

Zeleni čaj

Kada čujete 'zeleni čaj', asocira vas na zdravlje, zar ne? Ali trebali biste znali da flaširani zeleni čaj s raznim dodacima i okusima ima kalorija kao i 37 lizalica.

Bolja opcija: Ako možete, napravite si šalicu pravog zelenog čaja koji je veoma blagotvoran iz više razloga. A kada vam treba osvježenje, voda je uvijek pravi izbor. Ako baš želite napitak s okusom, kupite vodu s aromom limuna.

Riža

Naravno, rižoto s povrćem djeluje kao dobra opcija – i jest. Ali ne zaboravite da je i riža puna ugljikohidrata i prilično je slična kruhu.

Bolja opcija: integralna riža. Zdravija je, a ima i specifičan ukus koji će vam se sigurno svidjeti.

Salate s preljevima

Salate su zdrave samo kada ih ne začinjavate raznim kaloričnim preljevima i dodacima. Naravno da su ukusnije kada im dodate sir, umak, kandirano ili suho voće, orahe... Ali onda imaju gotovo jednako kalorija kao komad pizze ili vrećica čipsa.

Bolja opcija: Jedite salate pune zelenila i raznobojnog povrća. Ako baš želite nešto hrskavo, neka to bude repa, grašak ili sušena rajčica. Začinite ih s malo morske soli i maslinovog ulja.

Gotova jela

Ako pazite na unos kalorija, imajte na umu da su gotova jela (zamrznuta ili ona što je samo potrebno ubaciti u mikrovalnu na par minuta), toliko obrađena da su izgubila zdrava svojstva. Smrznuta piletina, tjestenine i povrće obiluju ugljikohidratima, a nemaju antioksidanse i vlakna koja su dobra za vas.

Bolja opcija: Ako ste u žurbi, kupite sendvič s puretinom i puno povrća.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj