U svakome od nas čuči optimist, samo vodite računa da je uvijek budan!

19/02/2021

Ovo su maleni trikovi koji će vam olakšati potragu za srećom...

Kada vam nešto krene nizbrdo, teško je ne pretvoriti se u mrzovoljnog Grincha na steroidima. No još je gore ako ste osoba koja si ne može pomoći glede toga da u svakoj situaciji vidi nešto loše. Biti optimističan nije zdravo samo za vaš stav, već optimizam doprinosi i vašem zdravlju i općem boljitku. No nemojte se žalostiti ako po prirodi stvari niste ni blizu optimizmu - pozitivno razmišljanje uvijek se može istrenirati, a ako ima volje, ima i načina!

Budite pristojni! Maleni znakovi pristojnosti i pažnje (kao na primjer ustupanje mjesta za sjedenje u javnom prijevozu staroj bakici ili ostavljanje ljubavne poruke vašem dragom) izmamit će drugima osmijeh na lice, ali ono što je još bitnije, i vi ćete biti sretniji. Jedno je istraživanje čak pokazalo da osobe koje su uvijek spremne pomoći drugima imaju jači imunološki sistem. A i kao što smo rekli, usrećit ćete druge, a sreća je zarazna.

Smijte se! Koliko god vas činila ludom, ideja da se nastojite nasmijati kada ste jako loše raspoloženi, jako je dobra ideja. Jednom kada budete dobre volje, razmislite što vas nasmijava najviše na svijetu. Može to biti neko sjećanje, neka pjesma, scena iz filma ili neka smiješna ilustracija. Pobrinite si da je ono što vas nasmijava uvijek uz vas tako da kad god ste neraspoloženi, možete ugrabiti svoju dozu smijeha. Jer smijeh smanjuje razinu stresa i dovodi do otpuštanja hormona sreće!

Živite zdravo! Pijete li puno, spavate malo, jedete loše, ne vježbate uopće? Ako ste se pronašli u nekim, ili svim navedenim problemima, nije ni čudno što vam raspoloženje nije na vrhuncu. Nezdrave navike svakodnevno će unositi nemir, napetost i stres u vaš život. A kada jednom upadnete u taj začarani krug strave, teško ćete se iz njega izvući. Redovito svjesno razmišljajte jeste li usvojili neku nezdravu naviku i svim silama se trudite riješiti je se.

Budite zahvalni! Čini vam se da proživljavate najgori dan u životu? Vjerujemo da vam je grozno, ali zamislite da nemate niti jedne lipe, krov nad glavom, topli kaput ili krevet u kojem biste prespavali. Kada stvari sagledate iz te perspektive, shvatit ćete da vaši problemi i nisu toliko veliki koliko su vam se na prvi pogled činili. Mi ljudi smo skloni nerijetko sve što imamo uzimati zdravo za gotovo. A uglavnom imamo puno više nego što imaju mnogi. I nego što nam je potrebno. Svakog dana kada se probudite, imenujte tri stvari zbog kojih ste sretni što ih imate. Makar to bile namirnice za doručak, tople čizme ili slabo plaćen posao. Jer mnogi nemaju niti toliko!

Zaboravite na ljutnju! Ako ste zlopamtilo koje se sjeća svake sitnice koju mu je netko učinio nažao, teško da ćete biti istinski zadovoljni svojim životom. Nitko od nas nije savršen i često napravimo nešto čime povrijedimo druge. Nekada svjesno, još češće nesvjesno, u trenutku ljutnje ili bijesa. Nastojte prijeći preko takvih stvari, za vaše vlastito dobro. Tražite ono pozitivno u ljudima i okružite se generalno pozitivnim ljudima, oprostite im ako vas ponekad povrijede, a one doista zlobne uklonite iz svog života!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj