Ženama je gore: 2.4 milijuna ljudi na TikToku podržalo je frajera koji je objasnio i zašto

22/04/2021

Svoje je tvrdnje utemeljio na čistoj statistici.

Nažalost, zapeli smo u svijetu u kojemu je nejednakost, unatoč nekom pomaku, i dalje vrlo prisutna. No, ono što je još žalosnije jest i činjenica da postoje pojedine grupe koje i dalje poriču njezinu stvarnost.

U to ime, TikToker po imenu @mrvdk odlučio je snimiti video prepun statističkih podataka koje (još jednom) dokazuju kako definitivno nije riječ o još jednoj žalopojci.

@mrvdk

#stitch with @2700relle #stats #feminism #feminist #feministiktok #toxicmasculinity #toxicmasculinitycheck #exprESSIEyourself #men #women #facts

♬ original sound - MrVDK

Inače, Stefan već neko vrijeme snima videe u znaku podrške feminizmu i to u nadi da ostale muškarce nauči ponešto o posljedicama sveprisutnog šovinizma i seksizma.

No, jedan je njegov video već prikupio gotovo 8 milijuna pregleda te preko 2,4 milijuna lajkova, a nastao je kad odgovor drugom TikTokeru koji je postavio pitanje je li ženama doista teže, tražeći statističke dokaze da je to doista tako. U vidnoj nevjerici, Stefan ga je brzo spustio na zemlju bombardirajući ga samo djelićem šokantnih podataka koji dokazuju rastući problem, a ovo su neki od podataka spomenuti u videu:

1. Žene imaju čak 47% više šanse od stradavanja u prometnoj nesreći zato što su sigurnosne mjere u automobilima dizajnirane za muškarce.

2. Preko 30 000 maloljetnih djevojaka udaje se svaki dan, a veći dio mlađi je od 15 godina.

3. Žene i djevojčice u Africi provedu čak 40 milijardi sati skupljajući i noseći vodu kako bi zadovoljili svakodnevne potrebe svoje obitelji.

4. Nastavimo li ovim tempom, proći će još 108 godina prije nego žene i muškarci počnu dobivati jednaku plaću.

5. Od početka pandemije COVIDA-19, posao je izgubilo daleko više žena od muškaraca.

6. Samo 5 država u svijetu može garantirati legalnu i ekonomsku jednakost među spolovima.

Ubrzo nakon, uslijedili su komentari koji spominju druge svakodnevne probleme s kojima se suočavaju samo žene:

7. “Ne zaboravite na činjenicu da, osim što nas plaćaju manje, sve su naše svakodnevne potrepštine daleko skuplje od onih za muškarce.”

2

8. “Unatoč jačini bolova za vrijeme mjesečnice, i dalje se očekuje da normalno funkcioniramo.”

9. “Zovem se Samantha, a na moje se prijave za posao poslodavci u puno većoj mjeri javljaju otkad se potpisujem kao ‘Sam’.

1

10. “Ne smijem po mraku hodati sama.”

I, iako su svi ti podaci (i puno više problema od spomenutih) samo jednu Google pretragu dalje, činjenica da se ovakva pitanja još uvijek postavljaju i više su nego zabrinjavajuća. Ostaje pitanje: hoće li muški glas odjeknuti jače?

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj