Sve u redu u uredu!

02/07/2020

Niste jedina osoba na svijetu koja je poslala bijesni cirkularni e-mail na poslu. Ili se nabacivala kolegi. Možda toga niste svjesni, ali uvijek netko sluša vaše riječi i promatra kako se ponašajte; stoga budite na oprezu - ali ne morate se u potpunosti prestati zabavljati!

Vicevi su ok, ali...

Poneki će vic pomoći razbiti napetu radnu atmosferu, ali pazite da ne pretjerate. I na poslu, sviđalo se nekome ili ne, politička korektnost postaje svojevrsni zlatni standard. Uvrijedite li kolegicu ili kolegu i ona ili on ulože službenu žalbu, protiv vas se pokreće  ozbiljan postupak. Možete se vi braniti da su se ostali smijali vašim dosjetkama, ali to vas neće opravdati u očima direktora kadrovske službe. Možete čak dobiti i otkaz, ali vjerojatniji je ishod - ako je riječ o prvoj povredi radne discipline - da ćete dobiti samo opomenu. 

Diplomacija i na pauzi za ručak

Znamo, na pauzi za ručak možete birati s kim ćete opušteno porazgovarati, a s kim nećete... Ali vjerojatno niste znali da sustavno izostavljanje iz "slobodnih aktivnosti" ekipe s posla može kolegi ili kolegici koju svi izbjegavaju poslužiti kao osnova za pritužbu na "bullying" na radnom mjestu. U sudskoj su praksi već poznate tužbe u kojima su zaposlenici tužili tvrtku jer su ih ostali izbjegavali pozivati da pod stankom zajedno ručaju - i dobili značajnu novčanu odštetu. Ok, u Hrvatskoj smo još daleko od takve prakse, ali nema razloga da baš vi budete "zvijezda" prvog takvog slučaja. 

2

Društvene su mreže... zapravo društvene

Stručnjaci za društvene mreže potiču nas da postamo baš svaku misao (da ne govorimo o fotkama nakon nekoliko ispijenih koktela). Stoga povucite ručnu prije nego objavite kakav ostrašćeni komentar - naročito radi li se o politici, vjerskim uvjerenjima ili pravima manjina. Medijska je svjetla svojevremeno privukao slučaj jednog engleskog socijalnog radnika koji je vodio brigu o socijalizaciji seksualnih prijestupnika koji je "sa strane" vodio i potpuno legalnu trgovinu seksualnim pomagalima. Nakon što je dobio otkaz, tužio je poslodavca, ali je sud tužbu odbio obrazloženjem da je njegov stalni posao vrlo delikatan i u sukobu s "dopunskom" zaradom. Zapamtite: ako ono što objavljujete na društvenim mrežama može negativno utjecati na percepciju tvrtke u kojoj radite, u opasnim ste vodama.

Šef vam ide na jetra?

Bez obzira koliko vas pretpostavljeni zatrpavao poslom, probajte to prvo mirno raspraviti s njim (ili njom, naravno). Ako krenete "đonom", preskočite razgovor sa šefom i odmah se požalite službi ljudskih potencijala, očekujte da će oni tijekom istrage razgovarati o tome i s njim. Što bi se moglo pretvoriti u sapunicu s (po vas) nesretnim krajem. Jer, ono, #živimouhrvatskoj...

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj