Sve što trebate znati o vaginalnim aknama

16/01/2017

Nemojte se brinuti bez razloga - one su potpuno normalna pojava...

Kada su akne u pitanju, gotovo da ne postoji osoba koja nema apsolutno nikakvih problema s njima. Čak se i onima porculanskog tena i najsuženijih mogućih pora dogodi da ih akne s vremena na vrijeme neugodno iznenade. Kod nekoga samo u pubertetu, kod nekoga i u odrasloj dobi, akne su nezaobilazan dio života, a pojavljuju li se na vaginalnom području, i to je potpuno normalno.

Većina je ljudi uvjerena kako se akne na području venerinog brijega pojavljuju zbog brijanja ili zbog urastanja stidnih dlačica, no činjenica je da ih možete dobiti i samo zato što ste na primjer vježbali. Pretjerano znojenje, a posebno tijekom vježbanja, u kobinaciji s pripijenom odjećom itekako može dovesti do pojave akni.

Za razliku od uraslih dlačica, akne na vaginalnom području puno su neugodnije, sadrže puno više tekućine i sebuma i zbog toga su puno osjetljivije i bolnije na dodir.

Izgledaju li vam akne na ovom području više poput mitesera, u pitanju može biti gnojni hidradenitis, kronično kožno oboljenje koje odlikuju bolne ciste, potkožni čvorići i čirevi, a najčešće se pojavljuje na mjestima bogatim žlijezdama znojnicama. Pojava ovog oboljenja povezana je s imunološkim sustavom, a čini se i da je genetski predispozirana dok je rizični faktor koji joj doprinosi pretilost. No, ova bolest nije zarazna i može se tretirati.

I dok akne na licu i ostalim djelovima tijela nastojimo pobijediti raznim proizvodima i terapijama, stručnjaci se slažu da biste vaginalne trebali ostaviti na miru. A ako vas doista jako smetaju i predstavljaju vam problem, obavezno se savjetujte sa svojim ginekologom.Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj