Što zaista želite biti?

14/02/2019

Ne znate što biste odgovorili? Evo načina kako pronaći svoj san i zgrabiti ga!

Slijedite svoje snove. Svi kažu (pa čak i natjecatelji showa “The Voice”) da je to ključ za sreću. Ali što ako vaš san još nije definiran? Iako danas žene i pripadnici tzv. generacije milenijalaca imaju više opcija za napredovanje u karijeri od prethodnih generacija, njihovi uspjesi variraju – od onih velebnih do točke paralize. “Ljudi često misle da u svojim dvadesetima zapravo ne mogu učiniti mnogo,” kaže Meg Jay, doktorica filozofije i autorica knjige “The Defining Decade”. “I tako u tridesetima završe bez ikakve karijere ili tjeraju onu koja im uopće ne odgovara.” Ključ za izvlačenje iz toga, ističe dr. Jay, u vašem je osobnom kapitalu, a to su stvari koje činite da biste bili ono što zapravo jeste. Živeći vlastiti život već radite na svom kapitalu: npr. dajete sve od sebe da dobijete stipendiju za nastavak studija u inozemstvu, volontirate u skloništu za životinje... Bit je u tome da se što više uključite u ono što vas zanima te tako utječete na mogućnost ostvarenja svojih snova. 
 Pronađite se


VRATITE SE NA POČETAK Zamislite prošlu i buduću sebe i među njima nađite zajedničku nit. Prisjetite se kako ste provodili slobodno vrijeme kao dijete ili predmeta u srednjoj u kojem ste istinski uživali.


SAGLEDAJTE SVOJE VJEŠTINE
 Razmislite o komplimentima koje ste dobili od svojih profesora i šefova (ili nekih drugih autoriteta). To će vam pomoći da se usredotočite na ciljeve s kojima ste emocionalno povezani. Zapitajte se o čemu najviše volite pričati s prijateljima?
 Organizirajte se 


POSTAVITE GRANICE
 Napravite popis od tri do pet različitih planova koje ćete utemeljiti na onome što ste željeli kao dijete i na onomu što želite postići u budućnosti. (Pazite, premalo je planova ograničavajuće, a previše zastrašujuće.)


TESTIRAJTE
 Dakle, oduvijek volite djecu i plivanje? Potrudite se dobiti certifikat za trenericu plivanja radi pokretanja vlastitog programa. Ili, ako od malena volite pisati, raspitajte se treba li nekoj redakciji volonter pa naučite kako funkcionira novinarstvo. Ostvarite se! Otkrijte se!

sdsdsdds

POVEŽITE SE
 Pristupite ljudima koje ne poznajete dobro. Dr. Jay naglašava kako se u neprilikama često povezujemo s poznanicima – prijateljima naših prijatelja. Veća je vjerojatnost da će se nove prilike izroditi iz poznaničkih veza nego iz prijateljskih.


POSTAVITE ROK 
Odredite razdoblje do godinu dana u kojem bi se trebala dogoditi akcija. Kako vrijeme istječe, procijenite jeste li na dobrom putu. “Rokovi i ciljevi ne zvuče baš seksi, ali oni su naši snovi u koracima koje poduzimamo,” kaže Jay. “A raditi na ostvarenju svojih snova je definitivno seksi!”


Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj