Što stvarno mislimo o gay osobama?

15/04/2015

Dok jedni misle da gay osobe treba poslati na pusti otok, drugi homoseksualnost smatraju zaraznom...

Jako se živopisno sjećam jedne svadbe kojoj sam prisustvovala sa svojih desetak godina. Sjedeći za stolom, prišla mi je moja znatno starija rodica i s posprdnim me smješkom upitala što mislim o mladiću za susjednim stolom. On je bio gay, nije pokušavao prikriti tu činjenicu i, u ono vrijeme, prepoznati ga kao takvog nije bio nikakav problem, posebice u konzervativnoj, provincijskoj sredini i društvu u kojoj se svadba odvijala i iz koje je iskakao. Jednako se živopisno sjećam i njezine reakcije na moj odgovor da mislim da je on - gay (iliti peder, kako ga je ona nazvala). Njezina je reakcija jasno pokazivala kako se od mene očekuje osuda, niz jednako posprdnih osmijeha poput njezinog i poduža konverzacija na temu što s njim (i njemu sličnima) nije u redu.

Iako sam tada, kao što sam prethodno spomenula, imala svega desetak godina, bilo mi je kristalno jasno kako mi se ne sviđa tijek razgovora. Ono što me danas još više žalosti je činjenica da se, gotovo dvadeset godina kasnije, društvo po tom pitanju još uvijek nije značajno promijenilo. I dalje smo okruženi ljudima koji djeci od malenih nogu nastoje usaditi averziju i mržnju prema homoseksualnosti. I dalje postoji veliki broj onih koji gay osobe smatraju građanima drugog reda. I dalje postoje oni koji nastoje učiniti sve kako bi spriječili tuđu sreću, a sve radi trivijalne činjenice da ih krasi drugačija seksualna orijentacija od njihove. Orijentacija koju, baš poput njih samih, nisu sami odabrali već su se s njom rodili.

Ključno pitanje je zbog čega su homofobne osobe - homofobne. Velika većina ih se poziva na dva 'argumenta'. Prvi je da to nije prirodno, a što je pomalo apsurdan 'argument' budući da je homoseksualne osobe kao takve stvorila upravo majka priroda (na koncu, ljudska vrsta nije jedina u kojoj se homoseksualnost pojavljuje), a drugi argument je baziran na religijskim uvjerenjima. I ovakvi su argumenti diskutabilni budući da Biblija kojom se većina vjernika vodi nigdje izričito ne osuđuje homoseksualnost kao što na primjer jasno osuđuje rastavu braka koju, kao što jako dobro znamo, jako puno vjernika prakticira.

Društvo u cjelini, mora se priznati, ipak po tom pitanju je donekle napredovalo, no svakako ne u onoj mjeri u kojoj bi to gay osobe voljele i u onoj mjeri zahvaljujući kojoj bi nas se s ponosom moglo smatrati liberalnim, progresivnim, osviještenim, savjesnim i naprednim.

U želji da prikažu realno stanje u Hrvatskoj spram odnosa prema gay osobama, lezbijska grupa Kontra je u sklopu radionice 'Moj Glas Protiv Homofobije' snimila zanimljivi kratki dokumentarac u kojem je slučajne prolaznike u našoj metropoli ispitivala što misle o homofobiji, gay osobama i posvajanju djece u istospolnim obiteljima. Ovo su njihovi odgovori!


Photo credit: Profimedia

Mia Borčić

Novo

Komentiraj