Što moraju znati baš svi koji nose leće!

22/02/2021

Perete li uvijek temeljito ruke prije stavljanja i uklanjanja leća? Da? Iskreno? Mi se iskreno nadamo da da. Jer su znanstvenici iz NYU Langone Medicinskog centra otkrili kako se u očima osoba koje nose leće nalazi puno više različitih tipova bakterija nego što je to slučaj kod osoba koje ne nose leće.

Da budemo precizniji, kod osoba koje nose leće, primijećena je prisutnost većeg broja laktobacila, acinetobaktera i pseudomonasa, a upravo su ove potonje najzaslužnije za pojavu ulkusa odnosno čireva oka.

Jack Dodick, autor studije, potvrdio je kako je primijećena učestalost pojave ulkusa oka otkako su se 70-ih godina prošlog stoljeća pojavile meke kontaktne leće, i to upravo zbog, kako smatra, nedovoljne higijene ruku. Kako biste maksimalno smanjili rizik od infekcija, ruke biste trebali temeljito oprati prije svakog doticanja oka, a rizik će biti značajno manji budete li koristili jednodnevne leće umjesto onih koje traju dulje vrijeme. Naravno, nije na odmet ni spomenuti da biste oči općenito trebali maksimalno odmarati i koliko god je moguće nositi naočale, a leće nositi čim manje.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj