Što bi vam grudi šapnule da mogu?

24/06/2019

Obavještavaju vas kada je nova menstruacija na putu, signaliziraju kada je hladno, a naravno obavljaju i svoju ulogu kada treba privući partnera...

1. Osim što nam je ugodno kada nas pipate, itekako je i korisno. Korisno je da žene znaju kako njihove grudi izgledaju i kakvu strukturu imaju. Zbog toga je dobro da jednom mjesečno temeljito opipate svoje grudi. S obzirom na to da se grudi mijenjaju tijekom ciklusa, bilo bi dobro da to obavljate svakog mjeseca u isto vrijeme. Tako lako ćete uočiti ako dođe do promjena. Obratite pažnju na kvržice, izrasline ili zadebljanja. Budite pažljive i ako uočite neku promjenu na koži poput promjene u boji ili iscjetka iz dojki. Sve u što sumnjate provjerite kod doktora, ali nemojte odmah paničariti.

2. Osjetljive smo na sunce. Nošenje majica s velikim izrezom izlaže vaše grudi UV zračenju - u bilo koje doba godine. Možete pokazati svoj dekolte, ali ga zaštitite od zračenja kremom. Koža na grudima je osjetljivija nego na nekim drugim dijelovima jer nije bila izložena suncu kao, recimo, ruke ili lice. Događa se da zbog nedostatka njege i pod utjecajem sunca koža na grudima izgleda puno starije nego koža lica. Koristite tijekom dana kremu sa zaštitnim faktorom, a pred spavanje mažite svoje grudi hidratantnom kremom.

3. Jako smo zaigrane. Tretirajte svoje grudi kao dodatni klitoris. Jedna od najsnažnijih erogenih zona kod žena su grudi. Neke sretne dame uspijevaju doživjeti orgazam samo od igranja grudima (takozvani nipplegasm… Da, to postoji!) Tražite od svog dragog da im posveti posebnu pažnju. Stimulacijom bradavica šalje se signal istom dijelu ženskog mozga kao i kod stimulacije klitorisa, vagine i cerviksa.

4. Nismo uvijek iste veličine. Promjena hormona tijekom ciklusa izaziva rast žlijezda u grudima kako bi se pripremile za moguću trudnoću. To može dovesti do oticanja i osjetljivosti. U stvari, estrogen je razlog zbog kojeg uzimanje kontracepcijskih pilula nekada može imati rast grudi kao 'sporedno (željeno) djelovanje'. Oralna kontracepcija s većom dozom estrogena može izazvati zadržavanje tekućine u grudima i stimulirati rast ćelija u njima. Kontracepcijske pilule nisu jedini lijekovi koji imaju taj efekt. I neki antipsihotici (koji se često propisuju osobama s bipolarnim poremećajem) podižu razinu hormona prolaktina koji može izazvati osjetljivost i rast grudi i čak proizvodnju mlijeka. Ako vam se nešto tako događa i nije vam ugodno, posavjetujte se s liječnikom o lijekovima koji smanjuju razinu prolaktina. Hormonska spirala također može imati nekoliko sporednih učinaka jer sadrži progesteron kao aktivni sastojak.

Kada govorimo o veličini, veće nije uvijek i bolje. Nekada su žene u četrdesetim tražile operacije smanjenja grudi, ali se posljednjih godina broj tinejdžerica i djevojaka u dvadesetim koje žele manje grudi udvostručio. Razlog: ne žele se odjeći plesa ili sporta ili jednostavno ne žele kroz svoje dvadesete i tridesete godine prolaziti s bolovima u leđima i vratu. Isto tako ne žele trošiti novac na posebno izrađene i skupe grudnjake.

5. Dolazimo u paru, ali to ne znači da smo jednake. Kod dvije trećine žena grudi nisu identične. Puno njih ima lijevu dojku veću od desne. A ako vaše simetrične grudi odjednom više ne budu identične, posjetite liječnika jer se može raditi o nekoj infekciji ili nečemu ozbiljnijem.

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj