Što bi svaka žena trebala znati o porodu!

11/07/2020

Nakon otprilike tri mjeseca, zaboraviti ćete na sve detalje poroda, koliko god on jednostavan ili kompliciran bio...

Vodenjak vam se neće rasprsnuti na pločicama ispod nogu. Iako ta filmska scena nije zaobiđena ni u jednom filmu o trudnicama, vaš vodenjak neće se poput vodenog balona rasprsnuti po podu. Umjesto tog spektakularnog događaja, početi će postepeno ispuštati tekućinu koja podsjeća na neplanirano uriniranje. 

Spomenuti događaj možda se neće dogoditi samo jednom. 'Voda', odnosno amnionska tekućina koja čini zaštitni sloj oko vašeg djeteta, može curiti cijeli dan pa se opremite ekstra velikim ulošcima. Ovo je prvi put da će vas porod dovesti do tih uložaka, ali ne i posljednji.

Ako vam vodenjak ne pukne sam od sebe, doktor će ga probušiti za vas. ...i to će učiniti s dugom, kukastom spravom koja po našem saznanju ne boli, ali stvara pomalo neugodan osjećaj (kao i sve ostale ginekološke naprave).

Samo zato što vam je puknuo vodenjak ne znači da morate panično juriti prema bolnici. Ponekad, i nakon puknuća vodenjaka, vrijeme do prvih trudova može varirati od nekoliko sati do cijeloga dana. Dakle, do prvih trudova nije potrebno paničariti. Pobrinite se da za to zna i vaš dragi.

Nakon što vodenjak pukne, ne možete trčati niti imati spolni odnos. Možda se čini bespotrebno, ali u slučaju da ste nastrojeni posebno avanturistički trenutke prije poroda, strpite se još malo. Puknuće vodenjaka znači da vaše dijete više nije zaštićeno te postoji opasnost od infekcije. Ukoliko u sljedećih 24 sata ne počnete dobivati trudove, doktor će ih isprovocirati umjetnim putem.

Trudovi su možda i najgori dio. Kada razmišljate o porođaju, logičan zaključak je da trenutak 'istiskivanja' označava i najbolniji trenutak ovog dugog putovanja, ali za mnoge žene upravo su trudovi pravi pakao. Iako krenu kao obični menstrualni grčevi davajući vam lažnu nadu da 'ovo i nije tako strašno', uskoro se pretvaraju u nevidljive ruke zla koje stišću sve od donjeg djela leđa do abdomena i istiskivanje zapravo stvara osjećaj olakšanja. Ukoliko se odlučite na epiduralnu anesteziju, sam porod iščekivati ćete s radošću.

Epiduralna je medicinski ectasy. Ideja o ogromnoj igli koja će završiti u vašoj kralježnici čini se zastrašujućom, ali nekim čudom, doktori ovaj korak uspijevaju izvesti bez imalo boli. Rezultat – osjećat ćete se i više nego dobro. U mnogim slučajevima vaša epiduralna uključivati će praktičnu pumpicu s kojom ćete moći unositi još više lijekova, a nedugo nakon toga pronaći ćete se u situaciji gdje ćete vikati: 'Ne osjećam svoje dupe!', izjavljivati ljubav svojem doktoru i pronalaziti zanimljivosti svuda oko sebe.

Osjećati ćete se kao da morate na WC. Ne, ne mislimo na uriniranje nego na veliku nuždu. Da, u trenutku kada je vrijeme da vaše dugoočekivano dijete stigne na svijet, vi ćete preklinjati sestre da vas puste na WC, a mi smo ovdje da vam kažemo: 'Ne, nije to što mislite'. Vaše dijete spremno je napustiti maternicu što posve opravdava činjenicu da ćete se u tom trenutku osjećati kao da sva vaša unutrašnjost želi izaći zajedno s njim, ali sve će biti u redu.

Osoba koja će poroditi vaše dijete možda neće biti vaš doktor. U većini slučajeva, vaš doktor dijeli posao s još dva partnera što znači da imate samo 25% šanse da će na porođaju biti prisutan vaš doktor, a 75% šanse da će to biti jedan od njegovih partnera. S obzirom na činjenicu da je vaša doktorica s vama provela dugih devet mjeseci, nju poznajete, s njom se dobro osjećate i, najvažnije od svega, njoj vjerujete. Prema tome, ideja o drugoj osobi na samom porodu isprve se čini zastrašujućom. Ne očajavajte, u trenutku poroda, jedina važna stvar biti će sam porod i, bez obzira koliko se to činilo čudnim, tko će obaviti porod neće vam biti važno. Naposljetku, svi tamo znaju što rade.

Postoji mogućnost da će vas doktor morati 'recnuti'. U mnogim slučajevima, epiziotomija se izvodi kako ne bi došlo do spontanog pucanja međice i rodnice. Iako se naizgled čini strašnim, ovaj je rutinski zahvat prema izjavama većine brz i bezbolan. 

Doktor će možda 'usisati' vaše dijete iz rodnice. U slučajevima gdje dolazi do komplikacija i dijete je potrebno izvaditi u što kraćem roku, doktori koriste napravu koja im to olakšava. Iako možda nećete znati što se oko vas događa, obećajemo kako vaše dijete neće na svijet doći u vrećici Philips Turbo usisavača i vjerojatno nećete znati što se dogodilo dok vam to vaš doktor ne objasni.

Ukoliko na svijet dođe pomoću 'usisavača', glavica vaše bebe na trenutak će podsjećati na kornet. Ne brinite. U tom trenutku to će vam se činiti preslatkim i nestati će prije nego što postanete potpuno svijesni svega oko sebe.

Morate istisnuti i posteljicu. Nakon glavnog događaja, doktor će vas zamoliti za još jedno posljednje tiskanje. Nakon istiskivanja malog čovjeka, sve ostalo je prava sitnica, a sluzavu posteljicu nećete ni osjetiti.

Očekujte šavove... Ovaj dio teško ćete izbjeći. U slučaju da ste pristali na epiziotomiju, šavovi će vjerojatno biti potrebni kao i u slučaju da niste, budući da pucanje međice ili rodnice može prouzrokovati i veću štetu. Koliko ćete neugode osjećati nakon poroda zapravo ovisi o pojedincu, ali nekoliko šavova nakon nečega kao što je porod zaista je prava sitnica.

...i krv. Ovo je nešto što doktori vješto pokušavaju držati izvan vaših vidika. Krvarenje tijekom poroda je, pretpostaviti ćete, logično, ali količina krvi koju zapravo gubite tijekom poroda nešto je o čemu se ne priča previše i mi smo na tome zahvalni. Neke stvari ipak je bolje prešutjeti.

Vaše dijete nije jedino koje će nositi pelene. Najčešće je riječ o ekstra velikim ulošcima, ali žene se ponekad susreću s nečim što nalikuje pelenama i punjeno je ledom kako bi vam ublažilo neugodu i pobrinulo se da post-porođajno krvarenje ostane na jednom mjestu.

Činiti će se da vaša mjesečnica odlučuje nadoknaditi devet izgubljenih mjeseci. Opremite se s još većom količinom uložaka za sljedećih šest tjedana. Znamo da vam je nedostajala.

Uz toaletni papir koristite bočicu s mlakom vodom. Po prvi put s njome ćete se susresti u bolnici, a dobro će vam doći i tijekom oporavka. Nakon obavljanja nužde, bočicu s mlakom vodom koristite kako biste bili sigurni da ste 'čisti' i bez grubog brisanja toaletnim papirom. Uzmite u obzir da na tome mjestu sad imate rane i šavove.

Uz sve to, nećete otići kući u vlastitom donjem rublju. Do ovog koraka već ste potpuno izgubili sav ponos i prestali mariti o svome izgedu, pa vam i ove papirnate gaćice koje će vam pokloniti bolnica (jer ste bili tako dobri i hrabri) neće biti preveliki problem.

Nakon otprilike tri mjeseca, zaboraviti ćete na sve detalje poroda. Srećom, jer tko bi nakon ovoga i razmišljao o drugom ili čak trećem djetetu?! Nekim čudom, unatoč svim ovim naizgled groznim detaljima poroda, na upit o porodu svake majke dobiti ćemo samo one lijepe uspomene.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj