State of mind kojim ćete sabotirati vlastiti uspjeh!

13/09/2020

Ovih 5 stvari zauvijek izbacite iz svog rječnika!

Samo. Riječ koju obožavamo ubacivati u rečenice. 'Samo sam zabrinuta da...', 'Samo sam se pitala je li...' Radimo to kad nam je neugodno i kad se bojimo biti previše izravni. Ove iste rečenice zvuče puno moćnije i uvjerljivije bez te jedne male, nepotrebne riječi.

Oprosti, ali... Postoji vrijeme kad smo dužni ponuditi iskrenu ispriku, ali često to koristimo misleći kako se moramo ispričavati za postavljanje pitanja ili davanje vlastitog mišljenja o problemu.

Zapravo. 'Zapravo, mislim da...', 'Zapravo se ne slažem jer...'. Ta riječ odaje dojam da sami sebe iznenađujete time što ne dijelite jednako mišljenje sa sugovornikom. Stručnjaci su to nazvali poštapalicom također tvrdeći kako ljudi s nižim statusom te iste poštapalice koriste mnogo češće od onih utjecajnih.

Ima li to smisla? Ovim ste sami rekli da je ono što ste rekli besmisleno, a ne da je vaša ideja ili mišljenje nešto o čemu bi vaši sugovornici malo trebali razmisliti. Želite li biti sigurni da su vas dobro shvatili, slobodno im dopustite da postavljaju pitanja, ali se nemojte ponižavati.

Nisam stručnjak, ali... Znate one: 'Samo bez veze bacam misli, ali...' ili: 'Vi o ovome znate puno više od mene, ali...' Te izjave koristimo kako bi zvučali ponizno ili zato što nismo sto posto sigurni da je naše mišljenje pametno i to želimo svima dati do znanja. Iako možda niste kvalificirani, ne znači da nemate pravo podijeliti svoju zamisao, a ako ju imate potrebu podijeliti, znači da ju vrijedi čuti.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj