Smiju li feministkinje biti submisivne?

17/01/2019

Ako svoj užitak pronalazite vezanih ruku i na koljenina, ako je to vaša želja, onda je to i vaše pravo, kaže Izabela Laura

Žene su tijekom povijesti bile podređena strana. To su činjenice, ne mistične priče. Ekonomski, društveno, politički, u javnom, ali i privatnom sektoru. Onaj tko je u rukama držao novac i kome su legalno pripadali ključevi stana imao je moć. Kada bismo vam iznijeli neke podatke o tome koliko kratko uživamo određene “slobode”, mnogima od vas sledila bi se krv u žilama. Restrikcije protiv kojih smo se borili desetljećima nisu daleka prošlost, a mnoge bitke i dalje traju. Unatoč tome, feminizam se danas percipira na različite načine. Neki ga doživljavaju smislenim, neki radikalnim i nepotrebnim, mnogi nejasnim. Kao svaki pokret u povijesti, i feminizam ima nekoliko inačica od kojih svaka ističe neke druge aspekte. Onako kako ću je koristiti ovdje, definicija je feminizma u najopćenitijem smislu, a znači slobodu izbora. Slobodu da odaberemo tko i što želimo biti bez obzira na spol, jednak tretman u poslovnom, društvenom, političkom, ali i u privatnom kontekstu bez obzira na to jesmo li žena ili muškarac. Feminizam ne znači nadmoć jednog spola nad drugim nego da, bili muškarac ili žena, možemo biti i raditi ono što želimo a da nas spol u tome ne ograničava ili unaprijed određuje.

scscsc

S jedne strane imamo dugotrajnu borbu protiv ženske podređenosti na svim mogućim područjima, a s druge žene koje odabiru biti seksualno submisivne muškarcu i u tome uživaju. Kontradiktorno u odnosu na osnovnu definiciju feminizma ili jedan od njegovih najsnažnijih izraza? Odnosi dominacije i podređenosti kroje svijet u kojem živimo i mogu se pronaći u svim njegovim područjima, pa tako i u seksualnom (sjajna knjiga Lynn Chancer “Sadomazohizam u svakodnevnom životu” govori upravo o tome). I ne, ne izgleda sve onako kako to prikazuje “Pedeset nijansi sive”, film kojem ipak možemo zahvaliti što je pojam BDSM-a uveden u mainstream razgovor o seksualnosti pa nam se bondage i analne pumpice ne čine više toliko strašnim. BDSM je kratica koja označava skup raznolikih praksi kojima je zajedničko to što u nekom obliku uključuju odnose dominacije i podređenosti. Mnogo je takvih odnosa, intenziteta kojim se odvijaju, kao i različitih izvora uzbuđenja. Jesu li to određene situacije ili fizički podražaji? Odjeća koju druga osoba nosi ili uloga koju preuzima? Granice iskazivanja D/s odnosa vrlo su široke i fleksibilne. Mnogo ljudi prakticira takve odnose a da toga nisu ni svjesni. Neki bi željeli isprobati određene njegove segmente, ali teško odlučuju reći to svom partneru ili partnerici. Neke su žene svjesne svoje želje za takvim praksama, ali muči ih pitanje je li to u redu. Smijem li osjećati potrebu podrediti se muškarcu čija dominantna pozicija to zaslužuje? Hoće li me moj muškarac zbog toga manje poštovati u ostalim segmentima našeg odnosa?

sdsdsdds

“Nije politički korektno, ali ako je to vaša želja, onda je to vaš izbor. Desetljeća feminizma trebala su nas dovesti upravo do toga da svaka žena može iznijeti svoju istinsku, dubinsku želju”, riječi su kojima švedska redateljica i producentica erotskih filmova Erika Lust počinje svoj film “Feminist & Submissive”. Riječ je o dokumentarističkom naslovu koji uključuje prikaz jedne BDSM seanse s dominantnim muškarcem i submisivnom ženom te okrugli stol u kojem četiri žene koje prakticiraju BDSM iznose mišljenje o tome možemo li istodobno biti feministkinje i submisivne u krevetu. Odgovor je, naravno, da možemo. No zanimaju nas argumenti. Prije nego što im se posvetimo, valja objasniti što znači submisivnost te što definira kvalitetni i konsenzualni BDSM odnos (s obzirom na temu, naši će primjeri uključivati ženu kao submisivnu stranku, a muškarca kao dominantnu, iako je to samo jedna inačica BDSM odnosa). Predanost, poslušnost, prepuštanje, podređenost, odnos u kojem je kristalno jasno tko vodi, a tko slijedi. Seksualno uzbuđenje koje dolazi kao posljedica situacija i odnosa u kojima se tako osjećamo. Nekoj će ženi biti dovoljno da joj partner sveže ruke tijekom seksa, grubo je preokrene u drugi položaj ili joj tijekom seksualnog odnosa govori da je njegova. Da kontrolira njezine orgazme. Neke će žene više uzbuđivati radnje koje nisu toliko seksualne, da im dominantni partner bira odjeću ili da mu prenose što su radile tog dana i na temelju toga dobiju potvrdu jesu li bile “dobre curice”. Varijacija je mnogo i najčešće ćete, kada otkrijete da vas takav odnos privlači, poželjeti istraživati dalje. Prostor za eksperimentiranje je širok, ako imate partnera kojem vjerujete i ako se uz njega osjećate sigurno. Povjerenje je ključno za dobar BDSM odnos, no treba vremena da se ono stekne. Bilo da se nekome više dajete fizički ili u potpunosti predajete, toj osobi morate moći vjerovati i ta vas osoba nakon igre treba znati “pokupiti”. Između partnera uvijek se stvara neka vrsta povezanosti i zato je “aftercare” ili iskazivanje brige i nježnosti nakon seanse njezin obavezni dio.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj