Slučaj “slatke male gadure"

08/01/2020

Navijamo za živahne mlade zvijezde… pa zašto onda sve nestanu čim odrastu?

Ako ste, kao pravi fan, već odgledali treću sezonu serije “Stranger Things”, slobodno se pridružite gomili očaranih Ericom Sinclair, odnosno Prijom Ferguson koja je definitivno zasjenila sve kolege na setu. Činjenica je da volimo pomalo drske ženske likove i da nam se brzo uvlače pod kožu baš zato što su urnebesno smiješni, zabavni i zato što bismo voljeli da možemo posjedovati barem dio njihova stava. Tu su i Darby Camp, osnovnoškolka iz serije “Male laži” koja se majci obraća sa “ženo”, ali i Millie Bobby Brown koja nasilnike rješava jednim potezom. Osim toga, tko još nije uživao u plesu Abigail Breslin na pjesmu “Super Freak” iz filma “Mala Miss Amerike”? Ako ih s ičim možemo usporediti, one su male čivave u lavljem kostimu - neodoljive, ali opasne. 

No za razliku od čivava, ove djevojke neće zauvijek biti male, a njihovo odrastanje internet baš i ne prihvaća najbolje. Uzmimo, primjerice, Taylor Momsen, rock pjevačicu koja je praktički odrasla u ulozi Jenny Humphrey u seriji “Tračerica”. Naime, Momsen je vrlo brzo dobila imidž zahtjevne dive na setu. U jednom je trenutku postojala Facebook stranica naziva “Taylor Momsen je kuja” (okrutno, znamo).

Ljepša sudbina nije zahvatila ni nekad neodoljivu Abigail koja je, nakon prekida s Michaelom Cliffordom, gitaristom iz benda 5 Seconds of Summer, na Twitteru bila napadnuta riječima “debela si i ružna”. Čak je i Millie Bobby Brown (stvarno nam nije jasno kako itko može ne voljeti Millie) izbrisala vlastiti profil na Twitteru nakon što je grupa internetskih trolova počela trend #TakeDownMillieBobbyBrown. 

Nema sumnje, svijet je okrutan, a posebno ako si jedna od ovih mladih žena. Zašto je to tako? Je li ljudima jednostavno previše neugodno prihvatiti činjenicu da ove nekad nevine TV miljenice također odrastaju? Ne, to je definitivno tako, ali zašto?

Gail Saltz, klinička profesorica psihijatrije na medicinskom fakultetu Weill Cornell, smatra da je to djelomično zato što je društvo i dalje vrlo zatvoreno kad je riječ o tome kako bi se žena trebala ponašati. Dijeli to na dva dijela: Prvo, djeca su slatka, što znači da im se dopušta mnogo, čak i kad se doista ponašaju poput pravih diva. “Ljudima je to smiješno”, kaže. “I dalje na to ne gledaju kao na prijetnju niti njihovo ponašanje shvaćaju ozbiljno.” Drugo, kulturne norme žene oslikavaju kao njegovateljice i privržene dame (još jednom hvala patrijarhatu). Upravo zbog toga, kad žena progovori o nečemu što se protivi očekivanjima, mnogo ljudi osjeća nelagodu i strah koji je dovoljan da pokrene lavinu uvreda, pretvarajući je u zlicu. Malo je reći da je stvar nepoštena, a posebno zato što su muškarci s jednakim karakteristikama jednostavno opravdani kao “dominantni”.

Drugim riječima, još se jednom moramo pomiriti s time da su stvari jednostavno nepoštene. U najmanju ruku, tjeraju nas da se zauzmemo za ove mlade žene i to jednako glasno i nametljivo kao njihove persone koje poznajemo s malih i velikih ekrana. Pa, ako ista sudbina snađe i mladu Ericu “bez koje je nemoguće napisati America”, pokrećem hashtag #NeDirajMiPrijuFerguson

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj