Sindrom policističnih jajnika - hormonalni poremećaj koji pogađa svaku petu ženu

19/11/2019

Iako je poprilično česta pojava, mnogo žena o njemu i dalje zna puno manje nego što bi trebale...

Ne zna se zbog čega sindrom policističnih jajnika pogađa neke žene, dok druge ne. Za kontinuiranu pojavu cisti na jajnicima zaslužan je hormonalni disbalans, no iako se zna što je okidač, doktori još uvijek ne znaju zbog čega kod nekih žena uslijed disbalansa dođe do razvoja sindroma, dok kod nekih ne dođe. Sindrom je često nasljedan, no niti to nije pravilo.

Simptomi se mogu drastično razlikovati. Dapače, velika većina žena smatra kako nema nikakve specifične simptome. A oni najčešći su masna koža i pojava akni, neredovite mjesečnice koje često znaju izostajati ili kasniti, pretjerana dlakavost tijela i lica, gubitak i slabljenje kose te dobivanje na tjelesnoj težini. S problemima se nerijetko susreću i žene kada pokušavaju zanijeti, a s obzirom na neredovite ovulacije i povećanu opasnost od spontanog pobačaja.

Žene sa sindromom policističnih jajnika češće obolijevaju od depresije. Kako zbog hormonalnog disbalansa koji nedvojbeno utječe na raspoloženje i svakodnevno funkcioniranje, tako i zbog poteškoća i problema koje sam sindrom uzrokuje. Još neke neobičnosti vezane uz žene s ovim sindromom su povećana sklonost prhuti, visokom krvnom pritisku i dubljem glasu.

Ovaj je sindrom poprilično teško dijagnosticirati. Ne postoji jedan test koji bi jednostavno otkrio da imate sindrom policističnih jajnika, a upravo je to i glavni razlog zbog čega toliko puno žena pati zbog ovog sindroma, a bez da su toga svjesne. No, uz redovite preglede i neke simptome koji se gotovo uvijek pojavljuju (redovita pojava cisti, neredovit menstrualni ciklus), vaš bi doktor bez većih problema trebao moći utvrditi radi li se i kod vas o ovom sindromu.

Prehrana u velikoj mjeri utječe na sindrom policističnih jajnika. Osobe prekomjerne tjelesne težine izlučuju povećane količine inzulina, a što može imati direktni utjecaj na simptome sindroma. S druge strane, zahvaljujući sindromu imamo povećanu želju za visokokaloričnom i masnom hranom. Najbolji lijek je paziti na prehranu te jesti kvalitetne proteine i zdrave masti. Avokado, orašasti plodovi, sjemenke, jaja, cjelovite žitarice i puno vode pomoći će u najvećoj mjeri, a u najširem luku izbjegavajte prerađenu hranu, kofein i alkohol.

Sindrom policističnih jajnika može utjecati i na druge zdravstvene tegobe. Ukoliko ga se ne tretira na vrijeme i na pravi način, sindrom policističnih jajnika može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, kao na primjer srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2, te čak i karcinoma endometrija maternice. Upravo je iz tog razloga važno redovito odlaziti na preglede te, ukoliko vam je sindrom dijagnosticiran, tretirati ga na najbolji mogući način.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj