Putujte pametno!

01/07/2013

Čeka li vas uskoro neko putovanje? Možda odlazite na drugi kraj svijeta? Saznajte o čemu trebate voditi računa i neka vam put bude što bezbrižniji, bezbolniji i uzbudljiviji

Svatko sanja da će proputovati cijeli svijet. Ako napokon imate priliku učiniti to ovog ljeta, donesite sa sobom kući samo lijepe uspomene. Odličan odmor počinje s dobrim planiranjem, zato se dobro pripremite.

1. Ne zaboravite sa sobom ponijeti osnovne lijekove - za snižavanje temperature, za proljev, alergije, protiv bolova, ali i specifične lijekove za bolesti koje možda imate, kao na primjer za astmu ili dijabetes. Osim toga, pazite što jedete da biste izbjegli trovanje hranom.

2. Slikajte fotoaparatom, ali ne zaboravite da ćete bolje doživjeti sve oko sebe gledajući samo svojim očima. Nemojte propustiti nešto lijepo zato što neprestano zurite kroz objektiv.

3. Unaprijed istražite povijest, kulturu i zakone zemlje ili destinacije na koju putujete kako biste bili pripremljeni na sve što vas tamo očekuje.

4. Budite otvoreni za upoznavanje s potpuno različitim kulturama i običajima, poštujte ih i prilagodite im se.

5. Ako ste još student uzmite sa sobom svoju X-icu i imat ćete jeftiniji ili čak besplatan ulaz u neke muzeje ili atrakcije.

6. Visoke pete ostavite kod kuće! Ako planirate puno hodati na svom putovanju, uzmite jedne udobne cipele sa sobom koje će vam odgovarati na većinu vaše odjeće. Ako baš želite, uzmite jedan klasičan par štikli za lijepe večere, izlaske ili svečane prigode.

7. Vodite računa o lokalnoj kulturi i pobrinite se da ono što planirate nositi nije uvredljivo. Na primjer, ako posjećujete neku muslimansku zemlju, dekoltirane haljine, vruće hlačice i mini suknje ostavite kod kuće. Bez obzira što je nešto trend u vašoj zemlji, drugdje može biti neprimjereno. Iako ste turist, pridržavajući se lokalnih pravila pokazujete da poštujete njihovu kulturu i različitost.

8. Ne morate kupiti potpuno novu garderobu ako putujete u zemlju s različitom klimom. U najboljem slučaju možete kupiti jedan debeli sloj i to je to. Uzmite odjeću koju možete međusobno kombinirati i oblačite se slojevito.

9. Ponesite sa sobom kopije svojih dokumenata - putovnice, vize i osobne iskaznice za slučaj da izgubite neki od originala.

10. Budite oprezni sa svojim stvarima, uvijek trebate znati gdje su vam novac, fotoaparat i ostale vrijedne stvari. Ne spuštajte svoje torbe kraj sebe jer ih u trenutku netko može zgrabiti i pobjeći s njima.

11. Ne ostavljajte svoje vrijedne stvari na mjestima gdje ih drugi mogu vidjeti, čak ni u hotelskoj sobi, nego ih držite kod sebe ili ih još bolje, ostavite kod kuće. Budite diskretni kada vadite svoj novčanik i plaćate.

12. Nemojte sav svoj novac držati na jednome mjestu, jer ako vas netko i okrade, nećete ostati bez svega što imate sa sobom.

13. Pokušajte ne izgledati izgubljeno i ne dajte se omesti. Kradljivci rade u timu, pri čemu vam skrenu pozornost s vaših vrijednih stvari da bi ih što lakše mogli ukrasti.

14. Zdrav razum je ključan, ne idite sami van, pogotovo noću. Nemojte strancu nikad točno reći gdje ste smješteni. Uvijek je bolje biti čak i preoprezan i najprije misliti na svoju sigurnost.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj