Zašto je 'Promising Young Woman' film koji bi trebao pogledati svatko

15/09/2021

Gotovo neprimijećeno i na prvi pogled potpuno bezazleno, na ekrane nam se prišuljao dragulj koji bi svakoga natjerao da prije djelovanja razmisli dvaput.

Iako na prvu nalik crnoj komediji, “Promising Young Woman” sve je samo ne to. Nominiran je bio za čak pet Oscara i četiri Zlatna Globusa, a jasno je i zašto je riječ o filmu o kojemu se priča već neko vrijeme.

Naime, kako otkriva i sama napeta najava, priča prati Cassandru (Carey Mulligan), bivšu uspješnu studenticu medicine koja je nakon jednog traumatičnog događaja prekinula studij i sada živi s roditeljima, radi za šankom u kafiću, nema prijatelja, nema dečka, ima 30 godina i roditelji su joj već ozbiljno zabrinuti. Saznat ćemo i da se Cassandrin 'društveni život' uglavnom svodi na to da izlazi u klubove i barove, pretvara se da je mrtva pijana, a kad je takvu neki lik pokupi i odvede kući, ona ga naglo suočava s onim što joj je upravo htio učiniti.

pyw

Poput hladnog tuša za sve one koji nesmetano prilaze pijanim i nemoćnim ženama u klubovima, manje od tri minute najave filma dovoljne su da sa sigurnošću možemo reći kako je film pokrio sve ono o čemu nevoljko razgovaramo, čvrsto braneći svaku djevojku koja je bar jednom u životu čula riječi: “Sama si si to učinila”.

Napet i pun neočekivanih obrata, film ne otkriva ništa više od onoga što nam je već dobro poznato, ali neovisno o tome definitivno donosi svojevrstan užitak u tome što će pravda konačno biti postignuta… pa makar i u filmu.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj