Postoji li uopće pametno sunčanje?

29/07/2019

Ako se zna da je melanom jedan od najčešćih oblika karcinoma kod žena u dvadesetima i drugi najčešći kod žena u tridesetima – zanimalo nas je zašto se toliko mladih žena i dalje obožava pržiti na suncu...

U nedavno provedenom istraživanju koje se bavilo navikama o sunčanju, od 550 ispitanih, njih čak 49% reklo je da jednostavno obožavaju izležavanje na suncu dok ne dobiju brončanu boju. Ipak, većina navodi da je boja samo nuspojava uživancije koju osjećaju pri boravku pod prirodnim ili umjetnim suncem.

77% ispitanika je kao glavni motiv navelo da vole osjetiti zrake sunca na koži pa je preplanula boja samo posljedica toga, a 58% ih kaže da je glavni poticaj bila prilika da budu uz more ili jezera.

Potpuno je razumljivo što kupanje u sunčanim zrakama godi, pogotovo ako ste ispruženi na ručniku na nekoj plaži. Ali ako se uzme u obzir rizik da se svaki put kad tako ležite na suncu ili u solariju možete prepeći i ako se zna da je melanom jedan od najčešćih oblika karcinoma kod žena u dvadesetima i drugi najčešći kod žena u tridesetima – zanimalo nas je zašto se toliko mladih žena i dalje tako ponaša. Moguće je uživati u suncu i prirodi, a ipak izbjeći potencijalne štetne učinke koji uzrokuju nastanak raka kože, i to uz nanošenje odgovarajućih zaštitnih faktora.

Umjesto od 10 do 16 sati, na sunce idite prije 10 ili tek nakon 16 sati. Bit će vruće, ali sunce više neće biti u naponu snage. Druženje na pijesku ili u parku s društvom pomaknite u sjenu drveta ili pod suncobran. Malo ćete izlaziti na sunce, a malo se skrivati u sjeni pa će vas sunce ipak uhvatiti i neće izostati učinak zadovoljstva, ali neće biti ni oštećenja kože.

Ako vam treba jači doživljaj, lezite nekoliko minuta potpuno izloženi suncu, a potom se bavite nekom aktivnošću u sjeni, primjerice jogom ili badmintonom u hladu. Vaše srce će pumpati endorfin isto kao što bi to radilo i pod izravnim sunčevim zrakama. 

A ako se pokušavate odviknuti od posjeta solariju, ali vam nedostaje osjećaj vrućine koji on pruža, učlanite se u teretanu koja ima saunu ili vruće kupelji, učinak je isti, a ne šteti koži. I na kraju, ali ne i nevažno, uvijek koristite zaštitni faktor, i to minimalno onaj od 15 SPF ili viši. Mažite se, špricajte – svejedno. Tako ćete zaštititi kožu, ali ipak uživati u suncu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj