Patite li od nomofobije?

17/09/2015

Na pola puta od kuće do faksa shvaćate da vam je mobitel ostao na kuhinjskom stolu. Hvata vas nervoza dok razmišljate hoćete li se uspjeli vratiti po njega i stići na predavanje? O, da, i vi ste oboljeli od fobije novog doba iza koje stoje - mobilni uređaji. P.S. oko 30 posto Amerikanaca javlja se na mobitel čak i tijekom seksa.

Neki se boje zmija, neki pauka, neki visine, a ima i onih koji bi stoički podnijeli vožnju liftom do 124. kata dubajske Burj Khalife u društvu Kraljevske kobre i Crne udovice, pod uvjetom da na "put" smiju ponijeti svoj mobitel. Od svih mogućih fobija, trenutno je, čini se, najrasprostranjenija nomofobija (no mobile phobia), koja se definira kao strah od ostajanja bez mobitela, mobilnog signala ili punjača, tj. svega onog što bi nas i nakratko moglo odvojiti od virtualnog svijeta.

Najćešće žrtve ove fobije su srednjoškolci i studenti, koji su u anketama u velikom broju izjavljivali da svoj mobilni uređaj nose čak i na tuširanje, te da bi radije ostali bez malog nožnog prsta negoli mobilnog uređaja u kojem su neke njima važne poruke. U Velikoj Britaniji, anketa u kojoj je sudjelovalo više od dvije tisuće ispitanika, pokazala je da 58 posto muškaraca i 47 posto žena pati od dotične fobije, a da je nivo stresa kojem su izloženi kad im se desi da zaborave mobitel nalik onom pod kojim su kad idu kod zubara ili na intervju za posao.

U Sjedinjenim Američkim Državama 65 posto ljudi spava s mobitelom na noćnom ormariću, a 34 posto priznalo je da se javilo na telefon tijekom seksa. Priznajte da ste se malo zabrinuli. I trebate. Nomofobija možda zvuči bezazleno, no mnoga su prijateljstva i veze zbog nje došla u pitanje. Sljedeći put kad dođete na obiteljski ručak, slušate prijateljičine ljubavne drame ili vodite ljubav - budite frajerica i isljučite mobitel!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj