Kako se ponašate prema Majci Prirodi? Ove dokumentarce svi moramo pogledati prije nego postane prekasno!

02/04/2021

Jeste li znali da godišnje gubimo 13 milijuna hektara šuma? Ili da je potrebno 500 godina da bi se plastika razgradila u prirodi? Od 500 milijardi vrećica, koliko ih se godišnje proizvede, samo se jedan posto reciklira! 

Održivi razvoj tema je o kojoj se sve češće i sve glasnije govori, a cilj joj je ostvariti ravnotežu između zahtjeva za unapređenjem kakvoće života, ostvarivanjem socijalne dobrobiti i mira za sve te zahtjeva za očuvanje sastavnica okoliša kao prirodnog dobra o kojem ovise i sadašnje i buduće generacije.

S ciljem buđenja kolektivne svijesti snimljena je i impresivna količina dokumentarnih filmova koji istražuju široku lepezu aktualnih problema, a koji se svi zajedno mogu svesti pod zajednički nazivnik - održivi razvoj, a mi vam donosimo listu onih koje nipošto ne biste smjeli zaobići.

VIRUNGA

Ovaj film prati hrabru skupinu čuvara parkova u njihovoj borbi za očuvanje Nacionalnog parka Virunga Demokratske Republike Kongo, UNESCO-ovog mjesta svjetske baštine i jednog od najraznovrsnijih svjetskih mjesta koje je, imeđu ostaloga, dom preostalih planinskih gorila na svijetu. Park i njegovi stanovnici pod stalnom su prijetnjom krivolovaca, naoružane policije i tvrtki koje iskorištavaju njegove prirodne resurse zbog čega su tamošnji konzervatori gotovo svakodnevno u borbi s vjetrenjačama.

BEFORE THE FLOOD

Glumac i suosnivač Earth Alliencea Leonardo DiCaprio udružio se s National Geographicom ne bi li upozorio na alarm koji već neko vrijeme glasno zvoni zbog klimatskih promjena, izvještaja o porastu razine mora, krčenja šuma i drugih razaranja koja su ljudi napravili. Film gledatelje naoružava rješenjima, od smanjenja konzumacije mesa do glasanja za vođe koji će se boriti za našu budućnost. 

SEASPIRACY

Najnoviji Netflixov kontroverzni dokumentarac priča je koju donosi britanski filmaš i zaljubljenik u oceane - Ali Tabrizi, a progovara o šteti koja se oceanima te time ujedno i planetu svakodnevno nanosi ribarstvom, kao i o korupciji povezanoj s njim na globalnoj razini. 

KISS THE GROUND

Ovaj dokumentarac koji je ispričao Woody Harrelson rasvjetljava 'novi, stari pristup' poljoprivredi pod nazivom 'regenerativna poljoprivreda', a koji ima potencijal uravnotežiti našu klimu, obnoviti naše velike zalihe vode i nahraniti svijet.

YEARS OF LIVING DANGEROUSLY

U ovom Emmyjem nagrađenom serijalu novinari i neka poznata lica poput Harrisona Forda, Dona Cheadlea, Jessice Albe i Thomasa Friedmana putuju svijetom ne bi li intervjuirali stručnjake po pitanju klimatske krize, ali i obične ljude čija je svakodnevica klimatskim promjenama pogođena. 

BRAVE BLUE WORLD

Ovaj snažni dokumentarac istražuje kako nove tehnologije i revolucionarne inovacije mogu stvoriti održivu budućnost vode za čitav planet. Snimljen na pet kontinenata, film donosi prethodno neispričane priče kao i vodeće stručnjake za vodu, ali i istaknute aktiviste, uključujući Matta Damona i Jadena Smitha.

THE HUMAN ELEMENT

Pionir ekološke fotografije, James Balog, donosi priču o tome kako se četiri elementa - zemlja, voda, zrak i vatra transformiraju petim elementom - ljudskim djelovanjem. U ovome filmu posjećuje Amerikance na prvoj crti bojišnice u ratu protiv klimatskih promjena, a na čije su živote i egzistenciju utjecali ekstremni vremenski uvjeti, zagađenje i rašireno nepoštivanje prirodnih resursa.

RACING EXTINCTION

Redatelj Louie Psihoyos i aktivistI okupljeni oko njega istražuju uzroke šestog masovnog izumiranja za koje biolozi predviđaju da bi moglo iskorijeniti polovinu svih živih vrsta na Zemlji još u ovom stoljeću. Prikazuju strahote trgovine životinjama na crnom tržištu, ali koriste i posebno dizajniranu FLIR (naprednu infracrvenu) kameru kako bi emisije ugljika i metana prvi put bile vidljive ljudskom oku.

MEDENA ZEMLJA

Tijekom posljednjih petnaest godina cijele zajednice pčela misteriozno nestaju diljem svijeta. Još je Albert Einstein davnih dana konstatirao: 'Nestanu li pčele s planete, čovječanstvo će izumrijeti za 4 godine.' O jednom potpuno drugačijem pristupu pčelarstvu progovara ovaj divni film koji je, osim divnom fotografijom, srca publike, ali i kritičara diljem svijeta, osvojio i porukama o očuvanju prirode. 

FOOD INC.

Ovaj je film obavezna lektira za sve one kojima je cilj hraniti se ekološki osvještenije. Redatelj istražuje korporativno poljoprivredno gospodarstvo u Sjedinjenim Američkim Državama zaključujući kako agronomska industrija proizvodi nezdravu hranu, i to na način koji šteti okolišu, ali i životinjama i zaposlenicima. 

O ovim, ali i mnogim drugim srodnim temama, od danas možete čitati i na internetskoj stranici Odrzivahrvatska.hr

S ciljem da mislimo globalno, djelujemo lokalno i potičemo na odgovornost – prije tri godine Adria Media Zagreb i National Geographic Hrvatska pokrenuli su projekt „Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje“, danas poznat pod nazivom „Održiva Hrvatska“, a cilj je potaknuti baš svakoga u Hrvatskoj da počne živjeti i razmišljati održivo. Jer mi ne nasljeđujemo Zemlju od svojih predaka, mi je posuđujemo od svojih potomaka. Posuđujmo je što pametnije, smislenije i ekološki osvještenije!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj