Ovih 6 knjiga o feminizmu bismo svi trebali pročitati

16/01/2019

Sljedeći put kada ćete se osjećati obeshrabreno, pronađite utjehu u jednoj od ovih fenomenalnih knjiga.

Naomi Alderman : Moć

Zamislite da u svijetu punom nejednakosti, napaćenom od stoljetnog patrijarhata, žene dobiju mogućnost elektrošokirati pogledom! Upravo je to teza ove knjige koja, iako fiktivna, istražuje i razotkriva realni svijet u kojem živimo. Garantiramo da ćete se osjećati moćnije kada je pročitate.

Sylvia Plath: Stakleno zvono

Ovaj je roman iz 1963. i dalje nevjerojatno aktualan. Ovo remek djelo ženske književnosti bogato crnim humorom prati neuobičajeno depresivnu djevojku koja se suočava s nepravednostima sustava u kojem živi, nemilosrdnim akademskim svijetom i vlastitim mentalnim zdravljem. Zvuči kao da je napisana 2018., zar ne?

Rupi Kaur: Sunce i njeni cvjetovi

Druga zbirka pjesama mlade kanadske spisateljice indijskih korijena Rupi Kaur još je osobnija od prve "Med i mlijeko", koja je više od godinu dana bila među najprodavanijim knjigama u Americi. Imigracija, obiteljski korijeni, prekid i seksualno zlostavljanje su samo neke od tema koje se prožimaju u istraživanju razlika između egoizma i ljubavi prema sebi.

bell hooks: Feminizam je za sve - strastvena politika

Ako još uvijek niste shvatili da feminizam nije pokret neobrijanih luđakinja koje pale grudnjake, već borba protiv seksizma, šovinizma i nejednakosti duboko utkanih u naše društvo, morate pročitati ovu knjigu. Pravo vrijeme za početi - jučer.

Toni Morrison: Oko savršeno modro

Prvijenac je ove dobitnice Pulitzera za fikciju napisan davne 1970. i na neki način upozorava na sve ono što će se dogoditi u sljedećih 40-ak godina. Naime, glavna je junakinja Afroamerikanka opsjednuta onim što smatramo standardnom ljepotom - ravnom svijetlom kosom i plavim očima. Iako je Morrison već tada pokušala upozoriti na negativne posljedice postojanja takvih standarda, fetišizacija je ljepote s Instagramom doživjela neviđene razmjere. Baš je zato ova knjiga idealna za spuštanje na zemlju.

Đurđa Knežević: Feminizam i kako ga steći

Šećer na kraju je vodič kroz feminizam hrvatske autorice i istaknute aktivistice. Ona bez ustručavanja opisuje što žene u Hrvatskoj proživljavaju na dnevnoj bazi - u školi, na poslu, na ulici i ono najgore, kod kuće. Ako mislite da je rodna nejednakost problem koji vas zaobilazi, potreban vam je hitan povratak u stvarnost. Jedna je od najvažnijih teza ove knjige upravo to da su nejednakost i nepravednost toliko utkane u našu tradiciju da ih ni ne primjećujemo.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj