Osjećajte se sigurno i kada ste daleko

29/08/2013

Ako vam išta može upropastiti dugo planirano putovanje, onda je to strah i osjećaj nelagode...

Nema ništa bolje od dalekih, egzotičnih putovanja u kojima se svatko može regenerirati i živjeti barem par dana kako nikad dotad nije živio, ali i pronaći neke skrivene djelove duše koje su zakopane duboko ispod slojeva surove realnosti.

Kako biste na putovanju života bili sigurniji i opušteniji no ikad, pročitajte neke od savjeta koje vjerojatno smatrate osnovnim bontonom putovanja, ali nikad nije šteta ponoviti neke od osnova.

Pazite na sigurnost i zdravlje

Kako biste na putovanjima bili sto posto sigurni kako možete ležerno uživati u novim svjetovima, nikad iz matične države ne odlazite bez osnovnog zdravstvenog osiguranja koje vrijedi u inozemstvu, ali i police osiguranja za slučaj nezgoda. Elementarni osigurač svakog dobrog putovanja bez briga upravo je spomenuta polica koja garantira kako ćete u svakom trenutku biti u mogućnosti pristupiti osnovnoj zdravstvenoj zaštiti i to bez velikog računa na kraju.

Obiteljsko znanje i novac

Kako bi vaši bližnji znali gdje ste i što radite, detaljno im pojasnite gdje idete, što ćete raditi te koje rute planirate. Upravo takva upoznatost s detaljima jamči neobuzdanost jer, ako i nešto zaškripi dok jurite pustinjama Afrike ili Azije, netko će vas moći locirati i izbaviti iz 'nevolje'. Osim kartica koje nosite sa sobom, uvijek imajte pri ruci nešto gotovine. Šanse da vam banka blokira račun dok ste u inozemstvu nisu male, a ne trebaju vam drame novčanog predznaka dok pokušavate uplatiti safari ili ulaz u muzej.

Pomno planirajte

Kada ste na putu, probajte isplanirati sve svoje kretnje koje uključuju dodatni transport na licu mjesta. Iz naslonjača, dok planirate odlazak u daleku državu, rezervirajte kartu u busu, vlaku ili na brodu, ako štogod možete platiti unaprijed, učinite to. Nema ništa gore od iznenadih i naknadih troškova.

Respektirajte lokalnu kulturu te NIKAD ne kupujte drogu

Naime, mnogi naši prijatelji, naučeni na zapadnjačka mjerila, često zaboravljavaju da u mnogo primitivnijim sredinama vladaju neka druga, interna pravila plemena, zajednice ili lokalnog vođe. Uvijek budite pristojni, ponašajte se kao lokalci i ne zaboravite – droga mora biti apsolutno zabranjena za vrijeme putovanja. U svoja četiri zida možete svašta isprobati, ali dok ste daleko od doma zaboravite na nevjerojatne seks eskapade ili napušene noći.

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj