Od dame do goropadnice u 5 minuta

20/02/2013

Imali ste loš dan i napali dečka zbog nečeg sasvim trivijalnog ili mu prerano otkrili što osjećate i sad ne znate kako se ponašati. Praviti se da se to nije dogodilo ili moliti za milost? Ništa od navedenog!

s

Planuli ste zbog sitnice

Vrećice koje su prije pola sata stajale na podu prljavog lifta u šoping centru vaš je dečko mrtav hladan stavio na kuhinjski stol. Kad mu se žuri, izvuče stare čarape iz prljavog veša i ponovno ih obuče. Napravi nesicu s pokvarenim mlijekom. Okej, nije cool. Ali još su manje cool vaše reakcije na njegove povremene “propuste”: urlanje da je lijen i nesposoban, držanje predavanja o zrelosti i odgovornosti te durenje koje nakon toga slijedi. Iz njegove perspektive, od buhe radite slona, a vaša histerija ukazuje samo na jednu stvar: da ste mentalno nestabilni (ma koliko si umišljali da ste “samo temperamentni”).

Evo što vam je činiti: kad se smirite, priznajte mu da ste pretjerali i potrudite se sljedeći put biti opušteniji, čak i kad vam tlak skoči na tristo, savjetuje psihologinja Jenn Berman, voditeljica emisije na VH1 “Terapija za parove”. Gledajte na to kao na učvršćivanje svoje emotivne discipline, kao na mišić koji morate osnažiti. 

Prebrzo ste mu otkrili emocije

Dvije čaše vina i volite cijeli svijet, pogotovo novog dečka kojem ste na četvrtom dejtu sa suzom u oku priznali da “nikada niste bili u nikog toliko zaljubljeni”. On je kimnuo glavom i progutao knedlu. Ne onu iz juhe. Ok, rekli ste to i više ne možete povući. Možete samo smanjiti potencijalnu štetu. Nemojte mu se sutradan ispričavati ili ga uvjeravati da to ne mislite. Najbolje je da “incident” više ne spominjete, možete se eventualno našaliti na taj račun (jednom). Umjesto da se mučite time što on misli, fokusirajte se na sebe. Dajte mu do znanja da vam je lijepo s njim, ali da niste emotivno ovisni ni o kome.

Verbalno ste napali stranca 

Konobarica vam je donijela kavu s hladnim mlijekom iako ste naglasili da želite s toplim pa ste joj održali buk­vicu i tražili knjigu žalbe. Vozaču koji se ubacio ispred vas spomenuli ste svu rodbinu, a onda mu pokazali srednji prst. Vaš dečko je jedva dočekao da izađe iz auta. Nastavite li tako, jedva će dočekati da izađe iz veze. Vaša eksplozivna narav čini ga nervoznim jer stalno iščekuje kad ćete planuti i siguran je da će, prije ili kasnije, i on postati objekt vašeg bijesa. Jedini način da se izvučete jest da mu kažete da inače niste tako eksplozivni, ali vam je danas težak dan. No imajte na umu da joker “(po)zovi (se na) PMS” može upaliti maksimalno tri puta. 

 

Posvađali ste se pred njegovim prijateljima 

Dogovorili ste se s dečkom u gradu i čekali ga dvadeset minuta na kiši. Kad je napokon došao, u društvu najboljeg frenda, napali ste ga zbog kašnjenja i posvađali se s njim. Frend je pokušao smiriti strasti, no onda ste i njemu odbrusili da se ne miješa. Uslijedilo je vrlo nelagodnih pola sata na kavi. Dečko bi vam možda i oprostio što ste se neopravdano derali na njega (da, imao je dobar razlog za kašnjenje), ali podizanje glasa na njegova prijatelja je nedopustivo. 

Ne znate što napraviti da izgladite stvari? Uvjerite njegova prijatelja da ste zapravo sasvim ok osoba. Umjesto da se durite na kavi ili glumite pokunjenog psića koji će napraviti sve da se umili gazdi, odigrajte to kulerski. Recite im da vi častite drugom rundom u ime pomirenja, ubacite neku šalu na svoj račun tipa “kad nisam gladna, vrlo sam simpatična i ne vičem” i – promijenite temu. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj