Obitelj vas još uvijek ne tretira kao odraslu? Uvjerite ih da zaslužujete drugačiji tretman!

08/10/2019

Pokažite interes za život vaših roditelja i pokažite da ste odrasla osoba koja shvaća život, a ne razmaženo dijete koje obožava biti u centru pažnje...

Dok ste izvan roditeljskog doma, na fakultetu, ili živite u drugom gradu zbog posla, odrasla ste i odgovorna osoba koja vodi brigu o vlastitom životu, no čim se jednom vratite doma, vaši vas roditelji tretiraju poput malene ptičice koja nikada nije napustila roditeljsko gnijezdo. Vrijeme je da poradite na tom problemu i dokažete se kao odrasla osoba kakva i jeste!

Ponašajte se poput gosta. Bez brige, ne mislimo doslovno. Ali činjenica je da to više nije vaš životni prostor, iako je nekada to bio. S obzirom na to, ponašajte se poput pristojnog, lijepo odgojenog gosta u smislu poštovanja prema roditeljima i obiteljskom domu. Poštujte njihova pravila, pospremite svoje stvari za sobom, kupite neke namirnice i poštujte njihovu rutinu. U svom domu vi ste ti koji određuju pravila i sigurni smo da volite da ih se svatko tko vas posjeti pridržava, a isto to vrijedi i za vaše roditelje.

Angažirajte se. Potrudite se ponašati se kako se odrasli i ponašaju. Nemojte samo sjediti i čekati da vam se sve servira. Sredite nered u kuhinji nakon obiteljskog ručka, operite rublje, ispecite kolač ili sami pripremite ručak. Ili barem pomozite mami oko ručka! Šarmirajte svoju obitelj svojim vještinama i zrelošću. Tko zna, možda će uskoro mama zati vas da joj date recept za ono savršeno jelo! Osim toga, bitan je i razgovor koji vodite s obitelji - nemojte samo pričati o sebi i svojem životu. Upitajte ih i za njihov i pokažite da ste odrasla osoba koja shvaća život, a ne razmaženo dijete koje obožava biti u centru pažnje.

Zaboravite tabu teme. Bez obzira koje one u vašoj obitelji bile. Nemojte pokretati razgovor o temama koje vaše roditelje ne zanimaju, kao ni one glede kojih znate da vaši roditelji imaju potpuno suprotno mišljenje od vašega. Nećete uspjeti promijeniti njihovo mišljenje, kao ni oni vaše, stoga nemojte to niti pokušavati. Jaz između generacija jako je teško (ako ne i nemoguće) premostiti i jedino što ćete garantirano uspjeti jest stvoriti tenzije koje vrlo lako mogu eskalirati u svađu. Koliko god vi smatrali da ste u pravu, a oni u krivu, zadržite jezik za zubima ili im zrelost pokažite uvažavanjem i poštivanjem njihovog mišljenja.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj