Novi simptom Covida-19 mogla bi biti i - erekcija od četiri sata!

11/03/2021

Ovo zvuči kao jedna od najgorih noćnih mora!

Povišena temperatura, glavobolja, gubitak mirisa i okusa, umor, bol u mišićima, iscrpljenost, kratkoća daha, grlobolja, suhi kašalj, mučnina... sve su to simptomi Covida-19, a prema najnovijim istraživanjima, čini se kako bi se popisu simptoma moglo dodati i prijapizam - bolnu i dugotrajnu erekciju koja nije povezana sa seksualnim uzbuđenjem. Prijapizam se javlja kada erekcija traje dulje od četiri sata, a stručnjaci priznaju kako bi to mogla biti nova nuspojava.

Naime, jedna američka medicinska studija otkrila je da su najmanje dva muškarca koji su zaraženi koronavirusom širom svijeta doživjeli i prijapizam kao nuspojavu. Prvi slučaj dogodio se u Miamiju na Floridi, kada je 69-godišnjak patio od prijapizma dok je bio na liječenju od Covid-19 na intenzivnoj njezi. Zdravstveni radnici četiri su sata bezuspješno pokušavali okončati erekciju, a na kraju su bili primorani špricom ukloniti višak krvi. Bolesnik je u konačnici izgubio bitku za život. 

Drugi slučaj pronađen je u francuskom Versaillesu gdje su zdravstveni radnici morali vaditi krv 62-godišnjaku koji je patio od produljene erekcije. Na kraju je ovaj pacijent preživio i uspješno prebolio infekciju Covid-19.

Inače, osim što je prijapizam neugodan i bolan sam po sebi, problem je i taj što može dovesti do tromboembolijskih komplikacija koje se javljaju u bolesnika s COVID-19, a nedavna analiza 3.000 bolesnika s Covid-19 pokazala je da 29,4 posto pacijenata primljenih na intenzivnu njegu pokazuje znakove tromboze.

Bio prijapizam doista simptom ili ne, i ovo ide u košaru naših nada kako je samo pitanje dana kada će pandemija koronavirusa postati stvar prošlosti.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj