"Never Rarely Sometimes Always" jedan je od najvažnijih filmova na temu pobačaja

23/03/2020

U slučaju da ste zaboravili ...

Tema filma Elise Hittman Never Rarely Sometimes Always, na papiru, prilično je jednostavna: 17-godišnja djevojčica po imenu Autumn (Sidney Flanigan) odlučuje prekinuti neplaniranu trudnoću. Ali ako ste ljudsko biće ženskog spola koja živi na ovoj planeti, možete shvatiti koliko je ta rečenica komplicirana. NRSA je film o djevojci koja donosi tu odluku, ali nakon koje mora prevladati 12.300.487 drugih prepreka na putu da se to dogodi. Zato je ovaj film toliko važan.

abortus Never Rarely Sometimes Always

Autumn sumnja da je trudna odmah na početku filma i posjećuje zdravstvenu kliniku za žene u svom gradu u Pennsylvaniji kako bi pokušala smisliti što učiniti. Na toj klinici potvrđuju joj trudnoću, a zatim je nagovaraju da zadrži dijete. Ona ipak odluči otići u New York na abortus jer joj tamo ne treba dozvola roditelja i sa sobom povede sestričnu Skylar (Talia Ryder) kao moralnu podršku.


Njih dvije izlaze iz autobusa u gradu i kreću prema klinici u Brooklynu, gdje Autumn shvaća da su joj lagali u kojem je stadiju trudnoće. To znači da će domah slijedeći da morati otići u drugu kliniku na drugačiju proceduru, što znači da ona i njena sestrična moraju prespavati negdje u New Yorku, gradu koji ne poznaju. To je tek početak njihovih problema. Njihovo se putovanje odvija tijekom sljedeća tri dana (s time da su planirale u gradu biti samo 1 dan), pa moraju spavati u vlakovima, pronaći kreativne načine kako zaraditi novac kad ga ponestane, i svo to vrijeme sa sobom vući prtljagu. U doslovnom i prenesenom smislu.

"Ne zvuči baš tako problematično", kažete? Zamislite da na svakom koraku prema svom naumu nailazite na nepremostivu prepreku. Dok gledate film, srce će vam tonuti u osjećaj bespomoćnosti svakih 10 minuta, i desit će se ono isto što će se svima desiti dok će gledati ovaj film: osjetit ćete težinu svake odluke koju su Autumn i Skylar morale donijeti. Ovaj film suočava nas sa svim onim "sitnicama" koje mogu stati na put ženi da napravi pobačaj. Kad smo pogledali film, pomislili smo: "Koliko još žena ima takve iste priče? A koliko ih ima još gore priče?"

abortus Never Rarely Sometimes Always-0504947868

Trenutno ima puno političkih bitaka protiv kojih se vrijedi boriti. Ali film Never Rarely Sometimes Always (u prijevodu, "nikada, rijetko, ponekad, uvijek") će nas sve podsjetiti da se borba za prava na pobačaj definitivno ne bi smjela ignorirati. Nikada.

Cosmopolitan

Novo

Komentiraj