Ne dajte da vas vaše misli sabotiraju

26/03/2018

Vrijeme je da prestanete pretjerano razmišljati – bacite se u akciju i ostvarite ono što želite. Snaga volje je kao biceps – što ga više trenirate, bit će sve snažniji

Odlučili ste vježbati od ponedjeljka, no ponedjeljak je stigao, zapravo već gotovo i prošao, a vi se niste pomaknuli s mjesta? Jeste li se ikada zatekli kako iz tjedna u tjedan odlučujete da ćete početi pisati roman, scenarij, učiti francuski ili upisati tečaj makrobiotičke kuhinje? Da, svi smo ponekad potrošili silne sate na razmišljanje što bismo mogli raditi i kada te kako ćemo to raditi umjesto da smo se bacili u akciju? Ne brinite se i ne osuđujte se – tim labirintom luta većina ljudi, ali vi biste mogli naći izlaz iz njega. 

Psiholozi kažu da uspješni ljudi znaju kako ignorirati taj unutarnji glas koji je prepreka između odluke i akcije. Vrijeme je da prestanete fantazirati i ostvarite ono što već dugo planirate. 

VAŠ MOZAK KAŽE:
“Ali imam previše obaveza...”

POBIJEDITE TO: Trebate sve pojednostaviti što je moguće više. U nedjelju navečer spakirajte u torbu sve što vam treba za trening ili svoj laptop stavite ondje gdje će vam biti najugodnije pisati roman. Zasad je lako, zar ne? Istina, sve dok vam vaš mozak ponovno ne odluči podmetnuti nogu, i to onog trenutka kad dođete s posla i nemate snage ni za što. Zadajte mu protuudarac – zanemarite svoj umor i počnite raditi ponavljajući si da svaki uspjeh zahtijeva žrtvu. Tako i vaš. 

VAŠ MOZAK KAŽE:
“Ne da mi se...”

POBIJEDITE TO: Nikad se ne pitamo hoćemo li oprati zube – jednostavno ustanemo iz kreveta i to učinimo. I ne pregovaramo o tome. Isto učinite i u ovom slučaju. Utišajte glas koji vam šapće da nemate volje i zamijenite te misli pozitivnima. Pronađite svoju mantru, to može biti nešto poput “bit ću sretnija i uspješnija”. I ako vam se to u početku čini kao neko new age blebetanje, uskoro ćete vidjeti da ima učinka. Pozitivne misli mogu pobijediti negativne i dati vam snage da ustrajete u svom cilju. Snaga volje je kao biceps – što ga više trenirate, bit će sve snažniji. 

VAŠ MOZAK KAŽE:
“Ovo je preteško za mene...”   

POBIJEDITE TO: Nemojte na početku razmišljati o rezultatu niti na umu imati cijeli put koji trebate prijeći do svoga cilja. Fokusirajte se samo na manji dio, onaj koji je pred vama (upalite računalo i napišite prvu rečenicu svog romana). Uskoro ćete, nećete ni primijetiti, biti zaokupljeni svojim djelom (oho, već ste na trećoj stranici i super vam ide). Okej, čak i ako ste napisali samo tri rečenice i odlučili se baciti pred TV, nemojte biti ljuti na sebe – čestitajte si što ste ipak uspjeli programirati svoj mozak da počnete raditi. Računajte na to da ćete se ponekad boriti, mučiti i da ćete htjeti odustati. To je ljudski. Ali imajte na umu da ćete, kad vidite rezultate, dobiti injekciju nove snage i motivacije. Ako uspijete preuzeti kontrolu nad mislima koje vas sabotiraju, moći ćete postići sve što vaša mašta poželi. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj