Najnevjerojatnije stvari koje uzrokuju debljanje!

07/10/2019

Znamo da na prvu nećete vjerovati što je sve zaslužno za nakupljanje viška kilograma...

1. Pretjerano korištenje interneta. Prema studiji objavljenoj u 'The Journal of Pediatrics', što više vremena provodite online, to su vam veće šanse za nakupljanje viška kilograma. Na primjer, ako satima visite na Facebooku, osim što ćete biti u tijeku sa svim doživljajima u životima vaših prijatelja i poznanika i još nekim novinama, vjerojatno radite još hrpu nepoželjnih stvari - ne vježbate već sjedite satima, vrlo vjerojatno grickate nešto što je također nezdravo, ostajete predugo budni jer vas zanima još samo to i to... Iako je bespućima interneta teško odoljeti, nastojte vrijeme surfanja smanjiti na minimum i konstruktivnije i zdravije iskoristiti vrijeme.

2. Ponašanje osobe s kojom živite. Ako osobu s kojom živite nikada niste vidjeli kako u ruke uzima posuđe, meso i povrće i kuha zdrav objed, male su vjerojatnosti da ćete i sami učiniti isto. Ako već niste u mogućnosti ili jednostavno ne želite promijeniti cimera/cimericu, budite vi ti koji će poslužiti kao primjer i započnite s režimom zdrav(ij)e prehrane, iliti kuhanjem doma umjesto dostava i posjećivanja fast foodova.

3. Pasivno pušenje. Iako mnogi pušači upravo zahvaljujući cigaretama nastoje pobijediti svoju želju za ukusnim zalogajima, a time i viškom kilograma, pasivno pušenje, kako je pokazala jedna studija objavljena u 'American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism', potiče stanične promjene u organizmu koje dovode do debljanja. Stoga, kada ste u društvu pušača, zamolite ih da cigaretu dovrše vani, ili se sami, ako je to moguće, udaljite od njih.

4. Nedostatak vitamina D. Brojne su studije pokazale kako postoji povezanost između nedostatka vitamina D i nakupljanja suvišnih kilograma. Stoga se pobrinite da ga vašem tijelu nikad ne nedostaje.

5. Sretna veza. Iako nam ovo teško pada, studija objavljena u 'Health Psychology' pokazala je kako parovi u sretnim vezama najčešće nisu više toliko zainteresirani za privlačenje suprotnog spola, odnosno kako su manje motivirani hraniti se zdravo i vježbati, sada kada su pronašli srodnu dušu. Ako ste i sami u sretnoj vezi, natjerajte partnera da zajedno kuhate i vježbate. Osim što će to biti zdravo za liniju i zdravlje vas oboje, zajedničko vježbanje pomoći će i napredovanju vaše ljubavi.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj