Najlakši put do financijske zrelosti!

24/05/2020

Vaša će mama biti ponosna, a i vi sami na sebe!

1. Skinite financijsku aplikaciju. Znamo da ćemo zvučati jeftino, ali ovakve bi vam aplikacije doista mogle promijeniti život. Riječ je o onima koje prate vaša primanja i potrošnju i uz pomoć kojih je puno lakše doći do odgovora koje potrošačke navike je potrebno korigirati. Jer jednom kada svaku kupnju imate ispred sebe crno na bijelome, lako je pratiti gdje put skreće u pogrešnom smjeru.

2. Držite se budžeta! Možda ste bili voljni uhvatiti se u koštac s aplikacijama, tablicama u Excelu i plahtama papira s planom potrošnje, ali koja je korist od planiranja budžeta ako se na kraju balade ne pridržavate plana. Znamo da nije lako, ali ako ste već isplanirali potrošnju, potrudite se biti disciplinirani. Jednom kada vam prijeđe u naviku, bit će puno lakše.

3. Postavite financijske ciljeve. Puno je bolje korigirati potrošnju i štedjeti ako imate određeni cilj na umu. Naravno, najpametnije bi bilo da jednostavno štedite za slučaj da ostanete bez posla ili kakav drugi crni scenarij, ali slobodno si možete zadati cilj da štedite za namještaj za novi stan, putovanje o kojem dugo sanjate ili bilo što drugo. Isprobajte 50/30/20 pravilo štednje - 50% prihoda trošite na hranu i stanovanje, 30% na sve ostale stvari koje vam možda nisu nužno potrebne, ali ih svejedno kupujete, a 20% stavljajte na štednju.

4. Nemojte rasipati novac. Rasipanje je najteže spriječiti. Uglavnom zato što svakodnevno trošimo male iznose koji na kraju mjeseca postanu jedan pošteni iznos, samo zato što imamo osjećaj kako zapravo ne trošimo puno. Umjesto što na primjer svakoga dana kupujete ručak u obližnjem restoranu ili pekari, pripremite si sami sendvič doma ili skuhajte nešto za sljedeći dan.

5. Ne uspoređujte se s drugima. Ovo je možda najteži dio jer je teško ne primijetiti koliko je divan život svih onih koje pratimo na Instagramu i koliko se svi čine kao da imaju puno više novca od nas. U mnogim slučajevima se može raditi samo o prividu. Svatko od nas ima drugačija primanja, potrebe, potrošačke navike. Usredotočite se na svoje, učinite ih najbooljim mogućima i zaboravite na sve oko sebe!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj