Najbolje vrijeme za prijateljstvo

18/01/2017

Istraživanja pokazuju da u životu postoji šestogodišnje razdoblje tijekom kojeg se sklapaju prijateljstva koja traju do kraja života. Ne želimo vas plašiti, ali možda vam, ako to već niste učinili, istječe rok za pronalazak svoje BFF

Nisam upoznala svoje prijateljice do svojih dvadesetih. Ali da vas ne zbunjujem: ne mislim da dotad uopće nisam imala prijateljice – moje tinejdžerske godine bile su pune partijanja s mojim najboljim srednjoškolskim frendicama, povjerljivih razgovora iza škole i neprospavanih noći kad bismo ostajali prespavati jedne kod drugih. Samo što  sada, u 28. godini, samo jednu osobu iz tog razdoblja i danas smatram prijateljicom. Žene koje su  danas moje najbliže i najveće prijateljice – žene koje su Thelme mojoj Louise – upoznala sam barem četiri godine nakon srednje škole.    

Otvoren prozor

Da mi je itko u srednjoškolskim danima rekao da će se niti koje su vezale mene i tadašnje frendice potrgati i da će ta prijateljstva nestati, nasmijala bih mu se u lice. Ali, kako se pokazalo, tek od moje 22. godine počeo se stvarati krug u koji su upadale nevjerojatne, odane, zabavne djevojke koje mi pružaju potporu i ljubav te bez kojih ne bih više mogla zamisliti svoj život. Čini se da je takav slučaj kod većine ljudi. Profesorica psihologije na Sveučilištu u Chicagu Bernice Neugarten smatra da u razdoblju od 22. do 28. godine stvorimo najviše prijateljstava koja traju cijeli život i to je nazvala šestogodišnjim prozorom.    

Za većinu nas, taj se prozor čini logičnim. U tim godinama počinjemo dobivati prve poslove gdje provodimo najveći dio dana pa zato možemo dobro upoznati ljude i  među njima odabrati one koje želimo za prijatelje. No dr. psihologije Emma Cribb smatra da su te godine najpogodnije za stvaranje doživotnih prijateljstava jer tada upoznamo sebe i svoje prave interese. 

“Kao tinejdžeri smo na neki način bili prisiljeni sklapati prijateljstva s klincima s kojima smo išli u razred. No u dvadesetima bolje znate tko ste vi pa lakše možete izabrati ljude koji su vam slični. Prijateljstva koja sklopite u tim godinama među prvim su važnijim odlukama koje ste donijeli kao odrasla osoba”, kaže dr. Cribb.

Sestre po mukama

Dvije najbliže prijateljice upoznala sam na svoja prva dva radna mjesta, nakon što sam se preselila iz svoga rodnoga grada. Prvih mjeseci vikende u nepoznatom, velikom gradu provodila sam lutajući kvartovima i praveći se da mi je sve to normalno. Bila sam usamljena i kad bi bilo tko od mojih kolega predložio piće nakon posla, uvijek bih prihvatila poziv. 

Pozivi za čašu vina nakon posla petkom polako su prerasli u pozive na rođendanske večere i izlete preko vikenda da bi se pretvorili u prava, zrela prijateljstva. Iako smo s vremenom sve otišle iz te firme u kojoj smo se upoznale i nismo imale obavezu viđati se, svejedno smo se nastavile viđati sve do danas, tjedno, pa gotovo i svakodnevno. Ljetujemo zajedno, idemo jedna drugoj na vjenčanja, veselimo se kad se rađaju bebe ili nove ljubavi. Ali i tješimo se kad nas ostave dečki/muževi, kad ostanemo bez posla ili nemamo love da prebrodimo mjesec...

Baš to dijeljenje životnih muka je, kaže dr. Cribb, onaj jezičac na vagi koji pretvara poznanicu s kojom se ugodno družiti u prijateljicu za cijeli život. “Prava prijateljstva stvaraju se samo onda kada dopustimo sebi da drugoj osobi pokažemo da smo ranjivi i s njom podijelimo detalje iz svog života”, tvrdi dr. Cribb. 

Potpuno se slažem. I samo još nešto, da me ne biste pogrešno shvatili – ne želim reći da prijateljstva nastala u mlađoj ili starijoj dobi ne mogu funkcionirati ili da ne postoje. Naravno da mogu, oko nas ima puno takvih primjera. No želim reći da je veća vjerojatnost da ćete naći “svoje ljude” u svojim dvadesetima. Bez obzira na to koliko godina imate, budite otvoreni za nova prijateljstva kao odrasla, zrela verzija sebe koja bolje procjenjuje ljudske karaktere i bolje zna što želi od one slatke srednjoškolke. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj