Multipotencijalisti

15/02/2019

Stalno mijenjate posao? Strastveno vas privlači više profesija? Pohađate različite tečajeve i stalno smišljate nove hobije? Ne brinite, s vama je sve u redu iako se društvo možda ne bi složilo s tim

Nakon nekoliko mjeseci ili godina provedenih na poziciji koja vas je prije zanimala, shvaćate da ste izgubili interes i motivaciju za nastavak rada. Znate da to nije razlog za očaj pa istog trena krećete na usvajanje znanja o novoj strasti, koja igrom slučaja nema nikakve veze s vašom trenutačnom profesijom...

Kada bližnje obavijestite o svojoj nagloj odluci, ne dobivate željenu reakciju. Negativni komentari i odmahivanje glavom primoravaju vas da još jednom o svemu dobro razmislite i zapitate se hoćete li ikada uspjeti pronaći odgovarajuću karijeru u kojoj ćete i ustrajati.

Zvuči li vam to poznato? Velik broj milenijalaca suočava se upravo s tim izazovom tražeći pravi put, ali im obitelj i društvo to osporavaju. No, umjesto da se ukalupite i slušate savjete drugih, učinite ono što će vama odgovarati! Jeste li upoznati s terminom multipotencijalisti? Emilie Wapnick započela je raspravu o tome pokrenuvši web stranicu koja ohrabruje mlade ljude u sličnim situacijama. To je njezin način da upozna ljude s tim pojmom i pruži im nadu da biti svestran zapravo nije mana nego velika prednost. Kako i sama kaže, multipotencijalisti su poput superheroja jer posjeduju moći baš kao i ti izmišljeni junaci. Riječ je, naravno, o njihovim sposobnostima i karakteristikama koje ih izdvajaju iz mase i čine jedinstvenima.

Perspektiva

Zbog znanja koja posjeduju iz različitih područja multipotencijalisti mnogo lakše izlaze na kraj s problemima. Oni ih sagledavaju iz nekoliko potpuno različitih kutova, što im omogućava da brže dođu do rješenja i jasnije sagledaju izazov pred sobom.

Prilagođavanje

Bez obzira na to s kakvim se ljudima susreću, svestrane osobe uvijek će pronaći temu za razgovor. Zapravo, može se reći da multipotencijalisti govore brojnim jezicima koji im olakšavaju snalaženje u različitim društvenim krugovima. Upravo im zbog toga mijenjanje poslova nikada nije mučan zadatak.

Sinteza znanja

Prateći raznovrsne interese i strasti, multipotencijalisti oblikuju svoju osobnost pa im pomoć drugih nije potrebna. To su osobe koje će rado svoje znanje prenijeti i drugima, ali im tuđa ruka neće biti potrebna tijekom obavljanja poslova. No važno je i to kako oni kombinacijom svega što znaju uspijevaju stvoriti potpuno novu profesiju i na osnovi toga izgraditi karijeru iz snova. Tko ne bi volio raditi ono što ga zaista ispunjava?

Iskustvo

Znate onaj neugodni osjećaj kada ste u nečemu početnik? To je stanje toliko često kod osoba s više interesa da su se dosad već potpuno navikle na takve situacije. Pritom, kao netko tko je iskusan u učenju, oni su vrlo spretni u prikup­ljanju i pamćenju novih informacija, što znači da im ni “bubanje” ne predstavlja izazov

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj