Moja prijateljica je puno ljepša od mene

06/06/2019

Strana prijateljstva o kojoj nitko ne priča. Osim nas

Pitate li žene kakve osobine traže u svojim prijateljicama, većina njih navest će duhovitost, to što stoje čvrsto na zemlji, empatiju, spremnost na davanje podrške... No to je samo dio priče o ženskom prijateljstvu. Jer, baš kao što izgled igra veliku ulogu u ljubavnim odnosima, istraživanja pokazuju da jednako tako ljepota vedri i oblači ženskim prijateljstvom. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Human Nature, žene vole imati prijateljice koje su približno jednako privlačne kao i one. Zašto?

“Vaše prijateljice mogu utjecati na to hoćete li vi privući potencijalnog partnera”, kaže voditeljica istraživanja dr. April Bleske-Rechek. “Primjerice, idete s frendicama na piće, sve ste lijepe i slatke, i to svakako povećava šanse da ćete u kafiću zapeti za oko dečkima. No postoji Kvaka 22 – neke od nas žele biti u društvu prijateljica koje privlače pozornost, ali ne žele da su one toliko privlačne da zaokupe svu mušku pažnju. Vidite, u tom trenutku prijateljice više nisu vaši saveznici. Takva ih situacija pretvara u vašu najljuću konkurenciju, pogotovo ako sebe doživljavate kao najmanje privlačnu u grupi.”  

Drugi izbor

Ta ženska konkurentnost ne mora se odnositi samo na izgled. Bogata prijateljica s luksuznom vikendicom u kojoj se priređuju najluđi partyji, cura koja ima najseksi dečka, ona s genijalnim stilom i odjećom – uz takve prijateljice ponekad je teško procijeniti vlastitu vrijednost pa prijateljstvo može postati čudno. Jako čudno.  

To sam iskusila na vlastitoj koži, kad sam na studiju upoznala Anu (to nije njezino pravo ime). Zamislite sestru Adriane Lima, e tako je izgledala. Mene, pak, nisu nikad usporedili s bilo kojom slavnom osobom. Mislim, ne može se reći da sam ružna, ali svaka sličnost s nekom od anđelica Victoria’s Secreta potpuno je isključena.

sdddj

Polako smo se Ana i ja sprijateljile, pile skupa kavice, izlazile na večere, dijelile priče o bivšim dečkima i potencijalnim budućim. Kad bismo skupa izlazile, davala sam sve od sebe da držim korak s njom – išla sam frizeru na feniranje, nosila visoke pete, šminkala se dugo i pomno... i nikad s njom nisam razgovarala o izgledu. Mislila sam da je to neka vrsta našeg prešutnog dogovora. Tako smo se mogle pretvarati da to uopće nije važno, barem da nije važno za naše prijateljstvo. Ipak, iako smo obje šutjele, nismo mogle ne zamijetiti da bi se konobar, kad bismo stale uz šank, uvijek prvo obraćao Ani. Ne mogu reći da sam se uz nju osjećala nevidljivo, ne.  Ipak, shvatit ćete me ako vam kažem da sam se osjećala kao drugi izbor.Možda bismo Ana i ja ostale prijateljice i možda bi taj osjećaj s vremenom izblijedio da nisam diplomirala i da se nisam vratila u svoj grad. Naime, jedno istraživanje iz 2014. kaže da prijateljstvo s curom koju doživljavamo ljepšom ili zgodnijom od sebe može povećati naše samopouzdanje. Razlog? Kad smo bliski s prijateljicom, radije mislimo o tome kako smo slične, nego što vrtimo filmove o tome je li ona mršavija ili više seksi od nas.

Ljepota i um

Kad sada razmišljam o svom prijateljstvu s lijepom Anom, mogu vam reći sljedeće: istina, Ana je izgledala bolje od mene, ali u to vrijeme sam ja izdala knjigu i čula sam da se Ana hvalila da me poznaje. I jako, jako često je pričala o faksu, predavanjima i knjigama koje je čitala. Bilo je očito da je željela ostaviti dojam da ona nije samo isprazna ljepotica. Čini se da se u isto vrijeme, dok sam ja pokušavala što bolje izgledati kako bih bila “dostojna” izlaziti s Anom ona trudila dokazati da je dovoljno pametna da se druži sa mnom. Ah, mi cure...

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj