Moj prvi put... s menstrualnom čašicom!

24/06/2020

Baš sve što ste ikada željeli znati...

Punih godinu dana me best frendica nagovarala da isprobam menstrualnu čašicu. 365 dana mi je svako malo na kavi pričala kako je to nešto najbolje ikad i kako se preporodila otkako ju koristi i kako ju naprosto MORAM probati. I tako sam se ja jednog ponedjeljka, nakon puno nagovaranja i još više dilema, konačno zaputila do najbližeg DM-a po svoje maleno, silikonsko, menstruacijsko čudo. 

Točno sam znala koji model želim jer sam već poprilično dugo vremena bila upoznata sa svime što sam trebala znati - i koje modele Intimina nudi, i kolika je cijena, i kako se koriste, i kako su ekološki najprihvatljivije rješenje za one dane u mjesecu jer jedna čašica traje i 10 godina i time okoliš spasi od nekoliko tisuća odbačenih uložaka i/ili tampona, i kako je kutijica u kojoj dolazi  dovoljno praktična i kompaktna da stane i u najminijaturniju torbicu… 

Vjerojatno se pitate zašto mi je trebalo toliko dugo da joj dam šansu, i iskreno, ni sama ne znam odgovor. Možda zbog navike korištenja uložaka tijekom cijelog života. Možda zbog nekog neopravdanog straha od nečeg nepoznatog (barem u praksi) i drugačijeg. Možda zbog puke lijenosti da jednog dana jednostavno usvojim novu vještinu… 

4

Bilo kako bilo, danas mi je drago što sam se odlučila. Intiminina Lily Cup™ One bila je moj odabir, što zbog neodoljive Cosmo ružičaste nijanse, što zbog svoje veličine zbog koje je savršena za početnice u korištenju menstrualne čašice. Jednom kada je napokon bila moja, nestrpljivo sam iščekivala prvu priliku da je isprobam. Kada mi se napokon ukazala prilika, ubacila sam svoju čašicu u kipuću vodu kako bih ju sterilizirala, uskočila pod tuš i bacila se na posao.

Da, namjerno kažem bacila se na posao jer je to prvo bilo poprilično dugotrajno iskustvo zbog kojeg sam bila na rubu zaboravljanja da čašica uopće postoji i vraćanja dobrim, starim, provjerenim ulošcima. Ne znam jesam li samo ja smotana, ali trebalo mi je dobrih deset, a možda i više pokušaja da čašicu uspijem umetnuti. Nije ju problem pravilno presaviti, ali ekspresno ju tako presavijenu umetnuti je definitivno nešto što zahtijeva praksu. Odjednom sam shvatila da sam napokon uspjela i iskreno mi je laknulo. Obukla sam se i bacila se na čišćenje stana. 

Kada sam idući put otišla na wc, neugodno sam se iznenadila kada sam na gaćicama primijetila malo krvi, budući da bi čašica trebala pružati dovoljnu zaštitu i ne bi trebala curiti. Nakon malo istraživanja, guglanja i razgovaranja s onom kudikamo iskusnijom prijateljicom s početka priče, shvatila sam da sam očito nakon umetanja zaboravila na jedan itekako bitan korak, a taj je prstom ukrug proći oko umetnute čašice kako bih bila sigurna da je dobro sjela na svoje mjesto. Ispraznila sam i oprala čašicu i ponovno ju umetnula, ovoga puta nakon ipak nešto manje pokušaja. 

3  2

Kakav je bio osjećaj nositi ju? Ne mogu reći da je bilo nelagodan, ali sam ju definitivno osjećala intenzivnije nego na primjer tampon. No, s obzirom na sve ostale prednosti, nije mi to predstavljalo problem. A koje su to prednosti osim ekološkog aspekta? Uvjerljivo omiljena mi je činjenica da nema nikakvih neugodnih mirisa. Super mi je i to što ne postoji mogućnost čepljenja pora na vaginalnom području, kao što mi se ponekad znalo dogoditi s ulošcima zbog kojih koža baš i ne može disati. Definitivno je jedna od važnijih prednosti i to što osigurava mir satima i što ju ne moram prazniti kada sam izvan kuće, a što je, koliko sam shvatila iz razgovora s dosta žena, bojazan mnogih kojima je odbojna ideja da čašicu moraju prazniti i ispirati na poslu ili nekom javnom mjestu. 

Danas čašicu za menstruaciju koristim nešto više od pola godine i moram priznati kako je sa svakim danom korištenja bilo sve jednostavnije umetnuti ju, a i osjećaj nošenja je s vremenom postao gotovo pa neprimjetan. Sada sam ja ona koje sve ostale prijateljice nagovara da joj daju šansu. Neke su i dalje tvrdoglavo vjerne ulošcima, neke tamponima, ali uopće ne sumnjam kako je samo pitanje  dana kada kada ću napokon čuti: ‘Kupila sam je!’ Promjena je u svakom mogućem pogledu nabolje i sigurna sam da će uskoro sve i jedna to shvatiti. 

Iskoristite trajno dobru cijenu INTIMINA menstrualnih čašica u svim DM trgovinama do 7. listopada 2020. 

 

Photo credit: Mia Elliott

Mia Elliott

Novo

Komentiraj