Menstrualni ulošci od tkanine nisu stvar iz prošlosti već briga za budućnost

11/04/2021

Sve je više žena koje se okreću ovom ekološkom rješenju...

Prosječna žena tijekom života upotrijebi između 12 000 i 16 000 uložaka i/ili tampona. Dodajte tome ambalažu u kojoj se distirbuiraju te omot koji stiže uz svaki od njih i postat će vam jasno kako nešto što smo navikli koristiti još od prve menstruacije u sekundi postaje globalni ekološki problem čijem rješenju nastoje doskočiti sve zemlje svijeta. Ok, možda je zapravo puno više žena koje žele tijekom svakog mjeseca biti odgovorne prema okolišu nego što je zemalja koje su proaktivne po tom pitanju, no, ako vam je stalo do brige o okolišu, ne sumnjamo kako ste razmišljali o prirodnijim rješenjima za mentrualno krvarenje poput menstrualnih čašica ili pak uložaka izrađenih od tkanine. 

Jednokratni ulošci nerijetko sadrže plastiku, umjetne mirise, ljepila i kemijske gelove - stvari koje ne želite uz jedan od najosjetljivijih dijelova svog tijela! Pamučni višekratni ulošci ne sadrže materijale koji izazivaju iritacije te su samim time puno zdravija i prema vašem tijelu nježnija opcija, jednostavni su za korištenje, tihi, ugodni za korištenje, velika su financijska ušteda i k tome jedna od ekološki najodgovornijih opcija. A u nastavku donosimo sve što vas vjerojatno zanima ako još uvijek nemate iskustva s ovakvim ulošcima!

2

Koliko mi je uložaka potrebno?

Ne postoji jedinstven odgovor za sve žene ovog svijeta, jer to ovisi o tome koliko vam dugo menstruacija traje, koliko su vam krvarenja obilna, koliko često perete rublje... Ipak, u većini slučajeva od 6 do 12 dnevnih te nekoliko noćnih uložaka trebalo bi vam biti dovoljno. Naravno, uvijek možete krenuti s nekoliko te polako proširivati kolekciju kada naučite što vam točno najbolje odgovara.  

Gdje kupiti uloške od tkanine?

Pronaći ćete ih u svim većim drogerijama, a sve je više i domaćih brendova koji nude kako komadnu kupnju, tako i različite pakete. 

Kako odabrati odgovarajuću veličinu?

Ponuda se može razlikovati od brenda do brenda, ali velika većina ponude svodi se na 3 modela: dnevne uloške za menstruaciju, obične dnevne uloške i velike noćne uloške. Najvjerojatnije će vam odgovarati da imate više komada svake veličine za različite stadije ciklusa. Malene dnevne uloške možete koristiti svakog dana, kao dodatno osiguranje koristite li menstrualnu čašicu te u prvim i zadnjim danima menstruacije kada je krvarenje neznatno. One veće dnevne koristite tijekom ciklusa ako nemate obilna krvarenja, a možete ih koristiti i na dnevnoj bazi ako imate problema s curenjem urina kada kašljete ili kišete (bez brige, događa nam se svima). Noćne koristite ako imate obilnija krvarenja, nakon poroda ili pak tijekom cijele mentruacije ako vam manji od ovih jednostavno nisu dovoljno veliki.

3

Što učiniti s korištenim ulošcima dok putujemo ili smo izvan doma?

Neke žene u takvim situacijama pribjegavaju korištenju jednokratnih uložaka, no puno je više onih koje se udobnosti koju ulošci od tkanine pružaju ne žele odreći ni kada nisu doma. U svim takvim situacijama, korišteni uložaj jednostavno umetnite u vodootpornu vrećicu i pospremite u torbu dok se ne nađete u prilici da ga operete.

Kako uopće prati uloške od tkanine?

Jedna od opcija je ubacivanje korištenih uložaka u posebnu vrećicu namijenjenu upravo tome, te natapanje imeđu 30 i 60 minuta svih korištenih uložaka na kraju ciklusa, a prije pranja u perilici za rublje. Druga opcija je da ih u jednoj posebnoj kantici držite natopljene odmah nakon upotrebe do pranja u perilici, vodeći računa da barem jednom dnevno promijenite vodu kako biste izbjegli neugodne mirise. Ako vam je tako draže, možete uloške i direktno nakon nošenja ubaciti u perilicu rublja be prethodnog namakanja. Koju god opciju odabrali, imajte na umu kako se natapaju u hladnoj vodi, kako vodu treba redovito mijenjati te kako nije loše izbjegavati snažne deterdžente, izbjeljivače i omekšivač budući da isti umanjuju životni vijek vaših uložaka.

Trebam li brinuti hoće li ulošci promočiti?

Ovo je jedna od glavnih briga svake žene koja razmišlja o upotrebi pamučnih uložaka. Iskustva pak onih koje ih redovito koriste govore kako nema mjesta brizi budući da ovakvi ulošci imaju dovoljno upijajuću jezgru. Samo koristite adekvatnu veličinu i mijenjajte ih onoliko često koliko biste mijenjali i jednokratne uloške, ili u slučaju pojačane opravdane brige i češće od toga.

Što još možete učiniti kako biste više brinuli za okoliš? O svim temama koje se tiču održivosti čitajte na portalu odrzivahrvatska.hr

Mia Elliott

Novo

Komentiraj