Mali koraci za veliki uspjeh

22/07/2015

Sanjate o tome da pokrenete vlastiti biznis, napišete roman, upišete faks, naučite šivati? Odsad više nema isprika da je to nemoguće jer nemate vremena, sreće, znanja... Vaši snovi postat će mogući ako radite ovo!

“Pripazi malo! Ako se ne vratiš kući prije ponoći, haljina će ti se pretvoriti u dronjke, a kočija u bundevu...” Ok, svima je jasno zašto je Pepeljuga morala u ponoć napustiti bal, ali zašto, kvragu, iz godine u godinu na šalteru pošte na Glavnom kolodvoru koja radi non-stop oko ponoći srećemo uvijek jedne te iste ljude, i to u takvoj panici kao da su upravo napustili bal? Bez obzira na to treba li poslati neki roman na kreativni natječaj ili prijaviti porez, uvijek je masa onih koji šalju svoje radove u 23.59 sati.

Slobodni umjetnici, boemi, freelanceri, kreativci, buntovnici, lijenčine, zgubidani, kampanjci, ovisnici o adrenalinu, ležerni, nazovite nas kako vam drago, ali ekipa je poznata i ima je toliko da su redovi u pošti toliki kao da se dijele besplatni dizajnerski primjerci. Znate kako priča ide dalje? Kad se za dlaku izvučemo od drakonskih kazni, zatvora i samoprijekora, jer smo, eto, opet umalo zakasnili, obećavamo si da ćemo ubuduće bolje planirati svoj život, posao i uspjeh neće izostati. A-ha! Malo sutra! A onda opet nakon nekoliko dana razuma i strogog režima udarimo po starom. Dođemo kući i, umjesto da uzmemo svoje životne karte u ruke, gledamo na kauču “Kuću od karata”. Umjesto da se svako jutro probudimo dvadeset minuta ranije i uskočimo u tenisice, gasimo budilicu i čekamo da se oglasi alarm 2 jer čovjek je rob svojih navika i tako je ugodnije, zar ne? Drrrrrnd! Vrijeme je za buđenje iz pogrešnih uvjerenja jer imamo super vijest!

Znamo kako ćete svoje slabosti pretvoriti u svoje prednosti, ako ne i veliki uspjeh. A dobra je vijest što se naši snovi i super planovi ne ostvaruju posve slučajno, zbog puke sreće ili pravih poznanstava i veza, nego prije svega jer primjenjujemo ustrajno genijalan i jednostavan plan. A on itekako ima veze s navikama. Sjećate se da je i Aristotel govorio da je čovjek ono što redovito čini. U prijevodu – izvrsnost nije neki skriveni talent rezerviran samo za odabrane, to je dobra navika. Ne vjerujete? Zavirimo malo iza ramena crtaču i autoru bestselera Austinu Kleonu. Tip ne samo da svaki dan nešto nacrta ili napiše i to posta online, nego je napisao i super knjigu “Show Your Work” u kojoj nam objašnjava tajnu uspjeha koju je ponavljao i Picasso, ali i Jerry Seinfeld. Inspiracija je samo 10% uspjeha, sve ostalo samo je rad, rad i uporan rad. I križanje dana i obaveza u kalendaru.

Ok, nećemo sad tvrditi da smo svi mi Picasso i da je sve što naškrabamo ili napravimo remek-djelo. Dosta toga i kod Austina i Seinfelda završi u smeću, no hajdemo malo zbrajati. Nakon mjesec dana već imate 30 radova, a nakon godinu dana 365 pričica, crteža, ideja i skečeva. Naravno, ne sanjarimo svi o tome da napišemo roman od tristotinjak stranica, ali jednako vrijedi i za ostale planove – bez obzira na to želite li pronaći novi posao, osamostaliti se, profesionalno usavršiti, naučiti neku novu vještinu ili strani jezik.

Nemojte se samo, molim vas, odmah uspaničariti i reći da nemate vremena. Svaki veliki posao i super plan može se rascjepkati na male dijelove i na dane ili bolje reći minute. Za početak dovoljno je da krenete sa 20-minutnim programom i da ga marljivo primjenjujete, sve dok vam ne uđe u naviku. Možete li zamisliti koliko biste novih riječi naučili ako, primjerice, svaki dan odredite da ćete naučiti pet stranih izraza? Usudite li se zamisliti kako biste lako dali otkaz na poslu koji vas ne veseli i postali uspješan privatnik da ste svaki dan pola sata protekle godine proučavali konkurenciju, tražili povoljan prostor, suradnike, dobavljače, osmišljavali newslettere ili reklame? Da, i mi vidimo vaš uspjeh posve jasno pred očima kao zrelu jabuku na grani koju samo treba ubrati. A sada ćete to konačno i učiniti zahvaljujući ovim mudrim malim koracima. Spremni?

1. Prepoz­najte pravu ljubav i strast

Motivacija iznutra.
Prije nego što si u planer upišete cilj koji želite ostvariti, upitajte svoje srce je li to baš ono što jarko želite jer baš i nema smisla osvajati vrh koji vas ne privlači. Kužite o čemu pričamo? Ako ste plahi i povučeni te se ne vidite na vodećim pozicijama, a znoj vas oblijeva pri pomisli da biste trebali voditi sastanak, razmislite o nekom drugom poslu. Psiholozi to stručno nazivaju intrinzična (unutarnja) motivacija, a mi u Cosmu jednostavno – ljubav na prvi pogled. Ako i dalje niste baš sigurni čime se želite baviti i jeste li krenuli pravim putem, ne bi bilo zgorega otići na koje profesionalno savjetovanje, gdje će vam na temelju ispunjenih upitnika stručna osoba pokazati (ili potvrditi) pravi smjer.

2. Jasno nacrtajte svoje ciljeve

Vježbe vizualizacije.
Ako je istina da svemir doista “čuje” naše misli i vibracije, ali i da je pomalo bedast jer želi da mu kao malom djetetu sve to nacrtamo, onda znate što vam je činiti. Rečenica “Ove bih godine željela poraditi na osamostaljivanju” nije dobra jer je preopćenita i ništa ne znači. No ako tu rečenicu malo proširimo i kažemo si: “Od sljedećeg mjeseca tri puta tjedno izdvojit ću 15 minuta na razmišljanje o procesu pokretanja vlastitog biznisa”, to je već puno konkretnije. Ok, možda ne zvuči tako seksi i veliko kao “Želim postati bogata i uspješna”, ali vjerujte nam, svemir će je bolje skužiti.

3. Napravite prvi korak

Bolje išta nego ništa.
Profesor B. J. Fogg sa Sveučilišta Stanford bio je jako pametan i organiziran tip, ali kao malo dijete mrzio je čistiti zube koncem pa je odlučio sljedeće: svaki dan nakon pranja zuba očistit ću jedan zub zubnim koncem, a čim je to izgovorio, kolege su prasnuli u smijeh. Jedan zub? Pa što je to? Bolje da nije ni počeo. No pogađate, njegova odluka nije bila tako loša jer ga je dovela do uspjeha – zdravih i njegovanih zubi bez puno gnjavaže. Na temelju te anegdote profesor Fogg objašnjava kako bismo trebali pristupiti i ostalim ciljevima u životu. Uspjeh se osvaja malim i upornim koracima, a samo onaj tko napravi prvi korak u stanju je prepoznati svoje potencijale i moguće prepreke koje ga čekaju na putu do cilja. Primjerice, ako želite pokrenuti vlastiti biznis, to ne znači da odmah trebate vlastiti ured, dovoljan je i laptop. Tko želi realizirati svoje poslovne zamisli, ne treba odmah upisati kreativni poduzetnički seminar koji traje pola godine, nego je dovoljno mjesec dana zapisivati svoje ideje ili surfati po bespućima interneta i tražiti svoje uzore.

4. Pronađite malo vremena!

20 minuta je dovoljno.
Jedan od klasičnih izgovora zašto nešto niste napravili ili realizirali skriva se u rečenici: “Htjela sam, ali nisam imala vremena.” Kako tome stati na kraj? Tako što ćete u svoj planer uvesti “Office Hour”. Bez frke! Ne mora to biti ništa veliko, ozbiljno i strašno. Dovoljno je svaki dan izdvojiti dvadeset minuta, primjerice nakon fine večere, da dovršite poreznu prijavu, zadaću iz francuskog, naučite šivati... Ako ste više jutarnji tip, predlažemo da “Office Hour” uvedete u jutarnjim satima kad dođete na posao.
A ne! Ne morate dolaziti ranije. Dovoljno je da odmah ne otvorite mail i ne gubite se u porukama, nego da dvadeset minuta posvetite svom projektu iz snova. Uspjeh neće izostati jer je dobra organizacija pola posla, a neke nove navike najbolje uspijevaju u sjeni starih.

5. Samo jedno

Švercanje, molim!
Zabušavanje dopušteno, ali minimalno.
Ok, napravili ste male, ali važne korake prema ostvarenju cilja, ali priznajte da se već pomalo osjećate kao zatvorenik koji na kalendaru križa dane te mu sve teže pada rutina. Uostalom, uspjeh je divan, ali tko želi postati rob navika? Srećom, James Clear, poduzetnik i stručnjak za navike koje vode do uspjeha, ima pravi odgovor na pitanje koje nas muči, a on glasi: “Don’t miss twice!” Da, dobro ste protumačili njegov savjet – u redu je jednom preskočiti stavku iz planera, odmoriti se, zabaviti, zabušavati, no nemojte da vam to prijeđe u naviku. Pogotovo nemojte da se to dogodi dva dana zaredom jer nije nam cilj da nam ljenčarenje postane navika.

6. Naučite cijeniti svoj raspored

Navikama do slobode.
Dajte djeci apsolutnu slobodu i budite sigurni da će uskoro upasti u kaos, anarhiju i nezadovoljstvo. Jednako vrijedi i za naš osjećaj slobode u glavi jer, iako zvuči kontradiktorno, navike stvaraju lakoću života. Znate već kako ste se osjećali kada ste svladali prave pokrete u tenisu ili prve plesne korake pa ste ih počeli automatski izvoditi i niste više bili u grču i opterećeni. Isto se događa i s našim mislima i osjećajima. Ako napravimo stroge okvire, primjerice, kada budemo razmišljali o svojim planovima i idejama, oni nas neće mučiti kao noćne more kad njima puhne nego onda kada im mi to dopustimo. Da, jednadžba je vrlo jednostavna. Navike stvaraju osjećaj slobode i višak vremena tako potreban za prave ideje.

7. Budite ­strpljivi!

I put je ponekad cilj.
Odluka da ćete usvojiti neku novu naviku je poput otkrivanja neke nove zemlje i svašta vam se može dogoditi na tom putu. Od toga da će put potrajati do toga da ćete morati svladavati neke prepreke, no važno je zapamtiti samo ovo – nijedna velika stvar ne dozrijeva za pet minuta. U redu je ponekad biti umoran i sumnjati, no nikada, baš nikada nemojte odustati od ostvarenja svojih snova niti gubiti nadu. Uostalom, sjetite se samo velikih zvijezda i koliko su godina Madonna i J.Lo trenirale u starim dvoranama i dizale se u cik zore prije nego što su izašle na svjetla reflektora – pet dana ili godinama? I zato, glavu gore i hrabro naprijed!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj