Koliko biste često trebali prati grudnjake, traperice, torbe...

11/01/2016

Najnovija istraživanja su pokazala da bismo sve što redovito nosimo trebali prati puno češće nego što to inače činimo...

Velika je vjerojatnost da nismo jedini koji se baš i ne sjećaju najbolje kada smo zadnji put usisali torbu koju redovito nosimo, a kamoli ju oprali antibakterijskim sredstvom. Odjeću, naravno, peremo redovito, no istraživanja su pokazala da niti to ne radimo onoliko često koliko bismo trebali.

Pidžame. Prema nedavno provedenoj studiji, većina ljudi pidžamu baci u pranje tek nakon tjedna do dva nošenja, dok bi poželjno bilo mijenjati ju nakon dva spavanja, a nikako ju ne nositi dulje od jednog tjedna budući da bakterije koje se u njoj zadržavaju mogu izazvati probleme s cistama i aknama.

Grudnjaci. Kelly Dunmore, stručnjakinja za rublje za Rigby & Peller preporučila je kako je grudnjake najbolje prati nakon dva do tri nošenja budući da su područje ispod pazuha i grudi dijelovi tijela koji su izloženi intenzivnom znojenju. Nevezano uz higijenu, preporuča se isti grudnjak nikada ne nositi dva dana zaredom kako bi se elastični dijelovi što manje uništavali i redovito vraćali u prvobitno stanje.

Traperice. Ne želite li materijal uništiti pranjem, ali se želite riješiti bakterija, izbjegavajte pranje traperica i radije ih ubacite u vakuum vrećicu te ostavite preko noći u zamrzivaču. Ako vam ovakav način 'čišćenja' i dalje nije nimalo simpatičan i privlačan, traperice perite isključivo u hladnoj vodi i sušite ih na zraku, a perite ih nakon otprilike 5 nošenja.

Torbe. Podsjetite li se kako je vaša torbica ne samo redovito u vašem društvu već i u vašoj pratnji kada odlazite na wc, jasno vam je zbog čega je velika mogućnost da se na njoj nalazi široka lepeza raznih bakterija, pa i onih (izuzetno) opasnih poput E.coli. Ako je vaša torbica od materijala pogodnog za pranje, redovito ju perite baš poput ostatka odjeće, a ako je izrađena od umjetne ili prave kože, svakog ju tjedna očistite antibakterijskim maramicama, samo vodite računa da budu bezalkoholne kako ne biste oštetili materijal.

Što se ostalih stvari u vašem domaćinstvu tiče, posteljinu biste trebali mijenjati jednom tjedno, madrace usisavati barem jednom u pola godine, smartphone, tablet i telefon biste trebali antibakterijskim maramicama očistiti svakoga dana, a jastuke biste trebali oprati jednom u 3 mjeseca! A mislili ste kako ste uredni, zar ne?Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj