Kako sam od toga da mrzim život došla do toga da volim sebe i uživam u životu

29/12/2021

Ako bismo morali jednu knjigu nominirati za najduhovitiji i najsmisleniji self-help, neka to bude knjiga svjetski poznate vlogerice Kristine Kuzmič “Drži se”...

Postoji naziv za ono kad ne ide sve onako kako ste zamislili. Zove se život.” Tako počinje knjiga “Drži se” slavne američke vlogerice hrvatskog podrijetla Kristine Kuzmič. 

Upravo je objavljena na hrvatskom jeziku u izdanju Profil knjige i u prijevodu Klena Šamarinca, a u svijetu je već veliki hit. Razlog je taj što je ta rođena Osječanka progovorila sasvim otvoreno i iskreno o svojim padovima, strahovima i dvojbama te kako ni u najcrnjim trenucima predaja nikada nije opcija, ni za koga. 

Sa 14 godina otišla je iz Hrvatske i počela ispočetka, sa 22 se udala, rodila dvoje djece i razvela se kad je mlađe dijete imalo samo godinu i pol. Snašle su je financijske nedaće, pala je u depresiju, a onda se poput feniksa uzdignula i postala mega uspješna vlogerica. Danas njezin najstariji sin Luka ima 18 godina, kći Matea 16, a sedmogodišnjeg Arija dobila je u drugom braku. Na društvenim mrežama prate je tri milijuna ljudi, a njezine snimke o roditeljstvu, kulinarstvu i životu općenito pregledane su više od milijardu puta. Ekskluzivno za Cosmopolitan Hrvatska otkrila je u čemu je tajna preskakanja nedaća i kako se zapravo dolazi do uspjeha. 

Koja vas riječ najbolje opisuje - vlogerica, influencerica, autorica, mama...

Nesavršena. 

Imate više od milijardu pregleda svojih videa - kako je sve počelo?

U početku je to bio samo hobi. Nisam očekivala da će se pretvoriti u karijeru. Bila sam usredotočena na svoj cilj, na svoje snage, ne dopuštajući nesigurnostima da upravljaju mnome. Nastojala sam biti autentična, vjerna sebi. Na kraju je moj mali hobi prerastao u nešto puno bolje i veće nego što sam mogla zamisliti.

Kada ste došli na ideju da biste mogli napisati knjigu?

Ideja mi je pala na pamet nakon što su moji videozapisi postali popularni te sam počela dobivati stotine e-mailova u kojima ljudi traže više detalja o tome kako sam od toga da mrzim život i samu sebe došla do toga da volim sebe i uživam u životu. 

Je li vam bilo teško pisati?

Pisanje knjige za mene je bilo vrlo slično porođaju bez epiduralne. Samo što mi nitko nije predao preslatku bebu kad je sve bilo gotovo (i nisam baš presretna zbog toga). Nikad se nisam smatrala spisateljicom, ali kad sam odlučila napisati knjigu, znala sam da trebam pisati o teškim, bolnim vremenima jer želim drugima biti ono što je meni trebalo kada sam bila na dnu – unijeti malo nade i humora u ovaj svijet i pomoći ljudima da se osjećaju manje usamljeno.

2

Očekujete li da ćete se knjigom obratiti drugačijoj publici nego onoj koja vas prati na društvenim mrežama?

Knjiga je za svakoga tko osjeća da život nije ispao onako kako je planirao, za onoga tko se osjeća nedostatnim, koga more brige, bori se s osjećajem krivice, boji se biti autentičan... Obuhvaća različite teme, borbe kroz koje svi prolazimo, ali je isto tako puna humora jer za mene je šala poput lijeka. Nudim vam osobne priče iz svoga života i nadam se da će se svi koji pročitaju ovu knjigu osjećati manje usamljeno te da će im dati malo više samopouzdanja i hrabrosti.

Kako ste uspjeli ne predati se i boriti se dok ste bili u lošem razdoblju života? 

Nema tu čarolije. Voljela bih da ima. Flaširala bih je i dijelila svima koje sretnem i vidim da su u teškoćama. Ali važno je sjetiti se da smo sposobni za mnogo više toga nego što smo svjesni. Učinite najbolje što možete s onim što imate, imajući na umu da vaše najbolje neće izgledati jednako svaki dan. I to je više nego u redu. Prestanite stalno misliti na ono što niste i mislite na ono što jeste. Prestanite se zamarati onim što nemate i usredotočite se na ono što imate. Ako se usredotočite na negativno, zaglavit ćete se, a do boljeg mjesta ne možete doći ako samo stojite. Samo naprijed. Korak po korak do boljeg dana. 

Humor i urnebesni videoklipovi proslavili su vas, ali kako ostajete pozitivni uza sve izazove koje vam život pruža? 

Naučila sam si pripisati više zasluga nego kritike i više milosti nego osude. To stvarno pomaže. Okrutni dani u životu manje su okrutni kada nismo okrutni prema sebi. 

Kad biste mogli dati savjet roditeljima kako “hendlati” roditeljstvo i ostati normalan dok odrastaju njihove bebe, klinci, tinejdžeri - koji bi to bio? (Ok, možda i više od jednog savjeta ;-))

Ništa nije trajno. Tijekom godina jako mi je pomoglo kada sam na kraju stresne jadikovke dodala “sada“. Primjerice: “Moja beba ne spava cijelu noć… sada. Moj trogodišnjak se ljutito baca… sada. Moja se tinejdžerica ponaša kao da me mrzi… sada.“ Ta nas riječ podsjeća na to da nijedna roditeljska dilema s kojom se borimo nije trajna. Prebrodit ćemo je.

Osim toga – pobrinite se za sebe! Mame stalno jure okolo kako bi osigurale da potrebe drugih budu zadovoljene, a zaboravljaju zastati i upitati se: “Što ja trebam? Jesam li dobro?“ Nikada se nemojte osjećati krivima što ste odvojili vrijeme za sebe. Tako pazite na najvažniju osobu u životu svog djeteta. Nikada se zbog toga ne biste trebali osjećati krivima.

Pobijedili ste i u reality showu “Oprah’s Search for the Next TV Star”. No to na kraju nije ispalo sjajno i nije zaživjelo - što opisujete u svojoj knjizi. Je li vas to iskustvo ojačalo?

To mi je dalo sigurnost da se držim svog cilja i poruke. Kada sam dobila kulinarski show, TV producenti su željeli da budem savršena mama u savršenoj kuhinje (usput rečeno, to nije bila Oprahina krivnja) i osjećala sam se kao prevarantica. Nisam savršena, moj život nije savršen i ne mislim da itko od gledatelja televizije ili društvenih mreža ima koristi od toga što gleda ljude koji se pretvaraju da su savršeni. Istiniti, stvarni, sirovi, neuredni, manjkavi – za tim težimo jer nam pomaže da se osjećamo manje usamljeno i više ljudski.

3

Knjiga o pobjedi nad nesigurnostima, o nezaposlenosti, o ponovnom vjenčanju, “hendlanju” djece i karijere te kako je privukla pažnju Oprah.

Nađa Irena Firšić

Novo

Komentiraj