Vi i vaš šef 1:1 - vodič kroz svaki neugodan razgovor!

08/09/2021

Bez obzira na to u koliko ste dobrim odnosima sa svojim šefom, u nekom trenutku svi se moramo suočiti s razgovorom o nečem neugodnom što je povezano s poslom...

"O onome što sam rekla nakon druge boce..."

Ovo je jedna od najčešćih situacija zbog kojih se javlja neugodnost u odnosu sa šefom. Najbolji je pristup jednostavna, privatna i usmena isprika (e-mail nije rješenje!). Nemojte se još više pokopati pokušavajući objasniti zašto ste rekli to što ste rekli nakon nekoliko pića. Ispričajte se, recite da niste imali namjeru nikoga uvrijediti i da se to neće ponoviti. I ostanite na  tome.

"Viđam se s nekim s kim radim."

Kad želite objasniti svoju vezu s nekim s posla, iskrenost je najbolji pristup. Vaš šef ne mora znati sve detalje, ali je pristojno dati mu do znanja što se događa – osobito ako vi i osoba s kojom se viđate imate istog nadređenog. U inozemstvu velik broj tvrtki ima pravila prema kojima se ne toleriraju veze među zaposlenicima, pogotovo među onima koji direktno rade jedni s drugima i u slučajevima kada je jedan od partnera nadređen drugome. Kod nas ne postoje tako stroga pravila.

"Odlazim."

Koliko god bili u napasti da kažete kolegama da odlazite iz tvrtke prije nego to kažete šefu, nemojte to učiniti. Time riskirate da vaš šef sazna novost od nekog drugog. Čak i kad planirate predati službenu ostavku službi za ljudske resurse, ona savjetuje da prethodno privatno kažete šefu što namjeravate. Dobro je objasniti razloge odlaska, a vjerojatno će vam trebati i preporuka pa je dobro rastati se u dobrim odnosima.

"Imam problem na poslu... a to ste vi."

Ako se ne slažete sa šefom, budite iskreni o tome. Osjećate li se loše zbog tog odnosa, zatražite neslužbeni razgovor. Budite diplomat i spomenite samo važne probleme. Dajte primjere kada vas je šef uzrujao i recite što mislite o tome kako se ta situacija mogla riješiti na bezbolniji način. Ako vas zabrinjava da vas šef neće shvatiti ozbiljno, napravite bilješke koje (kao zadnji mogući potez) možete dati na uvid službi za ljudske resurse.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj