Kako negativno razmišljanje djeluje na tijelo?

28/02/2017

I znanost novijeg vremena prepoznaje da pomoću misli i emocija možemo upravljati tijelom i cjelokupnim zdravljem. Svaki put kada nešto pomislimo, to izaziva određenu emociju koja pokreće određenu tjelesnu reakciju...

Napinju se mišići, tlak raste...

I znanost novijeg vremena prepoznaje da pomoću misli i emocija možemo upravljati tijelom i cjelokupnim zdravljem. Time se bavi psihoneuroimunologija, grana znanosti koja proučava povezanost emocija s djelovanjem imunosnog, živčanog i endokrinog sustava. Moglo bi se reći da su misli i emocije prvi korak prema tjelesnim reakcijama. Svaki put kada nešto pomislimo, to izaziva određenu emociju koja pokreće određenu tjelesnu reakciju.

Tako nam se, primjerice, zbog ljutnje napinju mišići, a krvni tlak raste; tuga uzrokuje suze koje nas mogu opustiti; sreća izaziva smijeh koji nas može energetski napuniti... Jednako tako, kada smo prestrašeni ili nervozni, usta nam se suše, a dlanovi znoje. No kako mijenjamo svoje misli, tako će se promijeniti i tjelesne reakcije na njih, smatraju ajurvedski mudraci koji su oduvijek isticali da um upravlja tijelom. Um je odgovoran za percepciju, razmišljanje, razumijevanje i odlučivanje.

Ostatak teksta pročitajte na sensaklub.hr.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj