Kako ne 'poludjeti' tijekom ispitnih rokova

11/06/2018

Prestanite paničariti, duboko udahnite, pročitajte ovaj tekst i - položite sve što treba!

Uopće ne spavate, pijete hektolitre kave i na rubu ste živčanog sloma. Imate osjećaj da ništa ne znate i da je pred vama nemoguć zadatak? Evo par savjeta kako da smanjite stres i fokusirate se.

POZITIVNO VREDNUJTE UČINJENO Umjesto da kažete "nisam dovoljno danas učinila" recite: "napravila sam to i to...ne znam je li to dobro, ali više je nego jučer".

UTVRDITE PRIORITETE Umjesto da kažete "ne znam gdje početi", recite: "odabrat ću najvažnije i na to se koncentrirati".

ZAMOLITE DRUGE DA VAM POMOGNU Umjesto da ste osorni prema ukućanima, zamolite ih da vas ispitaju gradivo ili vam pomognu shvatiti dio koji vam je nerazumljiv.

UTVRDITE DOHVATLJIVE CILJEVE Umjesto da paralelno učite za tri ispita, a osjećate da niste spremni niti za jedan, fokusirajte se na jedan i tek kad savladate to gradivo, pređite na drugi. Umjesto da si zadate cilj: "moram napisati diplomski za dva mjeseca", radije si recite: "budem li pisala dvije stranice na dan, mogla bih završiti prvu verziju za jedan, a konačnu za dva mjeseca."

PODIJELITE POSAO NA MANJE ZADATKE Umjesto da konstatirate kako je pred vama nepregledna gomila posla tj. gradiva, rascjepkajte ga na cjeline i razmišljajte isključivo o njima. Jednoj po jednoj.

NAGRADITE SE Primjerice, nakon sat vremena učenja, počastite se sladoledom, čokoladom ili telefonskim razgovor s prijateljicom, da malo opustite mozak.  

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj