Kako napisati super roman

22/12/2021

Tko je bolji mentor od mlade književnice koja iza sebe već ima pet objavljenih naslova, dva na putu i još barem osam u glavi...

Živjeti” je njezina peta i najnovija knjiga. Roman je to koji u sebi isprepliće ljubavnu priču, obiteljsku dramu i nekoliko divnih prijateljstava. Radnja se odvija u Londonu, a glavni su likovi Alex i Lena. Na samom početku knjige njih dvoje dožive prometnu nesreću, a jedno od dva srca prestaje kucati. Nakon toga krećemo na početak i upoznajemo likove, znajući da ćemo jedno od njih morati pustiti. Umjesto da vam odajemo sve tajne knjige, Jelena je s nama podijelila kako napisati knjigu.

Jesi li od prvog dana znala kako pišeš knjigu ili si jednostavno pisala?

Ne vjerujem u inspiraciju na način na koji se inspiracija predstavlja. Vjerujem u ideju. I vjerujem u rad i disciplinu pomoću kojih ta ideja postane gotova knjiga. A što se pisanja tiče uvijek točno znam kada počinjem raditi na knjizi i držim se zadanih okvira i planova.

Služiš li se možda nekim aplikacijama poput Write day by day ili Scrivener ili si više old school?

Koristim Scrivener za samo pisanje knjiga, a bilježnice/papire/kartice za crtanje obiteljskog stabla, rasporeda stana ili kuće, crte ličnosti ili pitanja koja želim postaviti sama sebi ili likovima. Uvijek prvo u rečenicu znam kraj knjige i stanje u kojem se moj glavni lik nalazi. Onda postavim samo jedno pitanje i to je pitanje upućeno mom liku: “Što te dovelo do ovog trenutka?” Sljedeći korak je napisati knjigu koja je odgovor na to pitanje. Jednostavno, ha? ;)

Kako izgleda proces objavljivanja knjige?

Za prvi draft nekog prosječnog romana treba mi otprilike dva mjeseca, ali pišem svaki dan. To je najzanimljiviji dio procesa. Nakon toga dolazi dosadniji dio. Prvo puštam napisano da malo odstoji, kako bih se donekle uspjela odmaknuti od knjige i likova. Tjedan, dva poslije čitam napisano i uređujem. To je izazovno jer drugi draft treba biti nešto kraći od prvog, što znači da trebam izbaciti sve riječi, rečenice ili poglavlja viška. Napravljena pauza to olakšava jer bi u suprotnom bilo zaista teško odvojiti se od nekih scena. Sljedeći korak (pod uvjetom da imaš izdavača) je slanje teksta uredniku. Urednik predlaže promjene, autor nakon toga ponovno prolazi tekst. Dobar urednik je važan jer nije emotivno vezan uz tekst kao autor pa bez previše žaljenja može izbaciti neke stvari koje je autor propustio.

Što bi savjetovala onima koje pisanje i/ili objavljivanje knjige tek čeka?

Svima koje karijera pisca tek čeka savjetovala bih da budu strpljivi i odvažni. Rekla bih im da ne dozvole da ih nečije “ne” udalji od pisanja. Jer, kad ih ništa ne može udaljiti od pisanja, nečije ih “da” mora pronaći.

Razgovarala Mia Elliott

Novo

Komentiraj