Kako da se izborite za sebe

21/02/2019

Na razgovoru ste za posao iz snova, pregovarate o povišici ili samo čavrljate sa šefom, a mozak vam je stao? Bez panike, imamo prave odgovore kojima ćete nokautirati svako trik pitanje ili glupi komentar

Željko Mavrović, Stjepan Božić, Stipe Drviš i onaj slatki mali iz kvarta koji trenira boks iz dana u dan su u pravu. Vježba čini majstora pa bilo to u boksačkom ringu ili za korporacijskim stolom ili pak na kavi s poluzavidnim i bezobraznim kolegama. Dakle, kada vas netko udari ravno u želudac, pa makar i običnom rečenicom, najbolja je taktika odmah uzvratiti udarac. A najlakši način da usavršite brze reakcije jest trening, trening i trening. Ili da ove rečenice koje su osmislili profesionalci naučite napamet pa ih izvučete iz džepa kao šalabahter kad vam zatrebaju. I izađete iz prostorije kao pravi pobjednik. Uostalom, kad i kandidati za predsjednika države moraju vježbati brze i diplomatske odgovore na provokativna pitanja, zašto ne biste i vi. Spremni za jedan brzi trening?

RAZGOVOR ZA POSAO Tko kaže da biste baš sve dali da dobijete posao? Ponekad je velik plus da znate pokazati zube i koliko držite do sebe. Slijede primjeri nemogućih pitanja i mogućih odgovora.

● “Ako smijem primijetiti, vidim određenu rupu u vašem životopisu...” “Istina je, ali da nije bilo tog razdoblja kada sam se tražila, danas ne bih sjedila ovdje.”

● “Imate li neku viziju kako ćete pridonijeti našoj tvrtki?” “Naravno, imam neke sjajne ideje i planove za vašu firmu, recimo, jedna od njih je kako povećati prodaju za deset posto. No kako bismo to realizirali, pokazat ću vam kada budem radila za vas.”

● “Dosad ste često mijenjali posao. Što nam jamči da nećete brzo poželjeti otići i od nas?” “Možda to što ćete vi dati sve od sebe da me zadržite u vašem timu.”

● “Potkrala vam se jedna greškica u životopisu?” “Tko radi, taj i griješi. No s druge strane, ne mislite li da je sjajno oblikovan i predstavljen?

POVEĆANJE PLAĆE Zaboravite improvizacije! Ako želite dobiti veću plaću, morate stalno pred očima imati dvije stvari – jasno definiran cilj i samopouzdano držanje. I ne dopustite si skretanje s pravog puta kao Crvenkapica.

● “Povišica? Ako smijem primijetiti, vi zarađujete fantastično za svoje godine...” “Ne mislite li da sam vrijedna svake lipe i da to, u međuvremenu, primjećuju i svi ostali, pa i konkurencija?”

● “No, jeste li vrijedni baš svake lipe koju vam plaćamo?” “Na to pitanje morate odgovoriti vi sami – držite li do sebe toliko da u svom timu želite imati ljude poput mene? I za to ih adekvatno platiti?”

● “Znate da su teška vremena i da trebamo štedjeti...” “Upravo zato mislim da biste me trebali zadržati većom plaćom jer u ovom trenutku tražiti nekog novoga i uvoditi ga u posao stoji puno više, a donosi znatno manje.”

MEĐU KOLEGAMA  To što ste se prošli tjedan zbližili na poslovnom putovanju i pjevali zajedno karaoke ne znači da si sada baš mogu dopustiti sve što im padne na pamet.

● “Blago vama, dok drugi rade, vi ste opet bili na odmoru, pardon, poslovnom putovanju? Neki baš imaju sreće...” “U pravu ste! Upravo sam se vratila i bilo je fenomenalno. Mislim, tako puno zabave i odmora za tako malo novca, pa tko to još danas može...”

● “Dakle, vi ste jedna od onih žena koje jednostavno moraju zadovoljiti kvote?” “Možda ste u pravu, no s druge strane, budimo iskreni – radije biti samo kvota nego uopće ne biti.”

● “To je zato što ste miljenica našega groznog šefa.” “Možda je grozan, ali ima dobar ukus, ako ništa drugo, zna na koga se može osloniti i tko odradi veći dio posla.”

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj