Kako biti sigurniji i borbeniji na poslu

23/02/2017

Zvjezdana ima 27 godina. Nakon nekoliko godina obavljanja poslova koji nisu zadovoljavali njezine interese i obrazovanje, konačno se zaposlila u velikoj korporaciji na radnom mjestu za koje se školovala. Ipak, umjesto da bude sretna i ispunjena, svakodnevno se susreće s brojnim strahovima...

Nomen est omen

Zvjezdana, kako prekrasno i znakovito ime! Kad bi barem bilo lako opravdati njegovo značenje, a s druge strane, mogli biste reći da mora postojati razlog zašto ste ga dobili jer, kako kažu, nomen est omen.

Nije lako nositi breme takvog imena, živjeti u sjeni vlastitih očekivanja. Odrastamo li imajući osjećaj da su drugi bolji i ne uvidimo li na vrijeme ovu pogrešnu premisu, krenut ćemo u nemoguću utrku u kojoj će uvijek biti netko ispred nas. Gledati stalno u zatiljak ljudima ispred sebe, pomislit ćete, možda i nije tako loše – daje neku vrstu motivacije da se pokrenemo. No, na čovjeka izrazito loše djeluje ako se stalno motivira jer je lošiji, za razliku od boljeg pristupa – kad se potapšamo po ramenu i osnaženog samopouzdanja navalimo na nove vrhunce.

Kuglica u fliperu

Premisa da su drugi bolji možda i jest točna, ali zapravo je nepotpuna. Da, postoje drugi koji su bolji od nas, ali postoje i oni koji su nam jednaki, upravo tako kao što postoje i oni koji su lošiji od nas. Motivirajući se stalnim usporedbama s drugima, zaboravit ćemo što je ono po što smo u životu krenuli, što nas raduje, koji su nam ciljevi. Izgubit ćemo smjer i kretati se poput kuglica u fliperu, ako se itko više sjeća te prastare salonske igre.

Često mi je upravo u ovakvim situacijama pomagala narodna mudrost: „Dan po dan cvijet raste, dan po dan dijete raste, dan po dan i mi rastemo“. Dio tog puta do uspjeha bit će u prihvaćanju izazova otvorena srca. Svaki dan prihvatite kao novu mogućnost da nešto naučite, ali ne zaboravite da niste posve bez iskustva, imate svojevrsno znanje i sposobnosti. Koliko god vam se u trenucima ono činilo malim, ipak vam je priskrbilo posao. Imajte povjerenja u to.

Ne prepuštajte se osjećaju nesigurnosti, umjesto toga pažnju usmjerite na svoje kvalitete jer samo će tako vaša prava priroda i inteligencija doći do izražaja. Lakše je reći nego učiniti, no pozitivna je to pozicija života koja se vježba – dan po dan. Biti otvorena srca značit će otvorenost prema svemu što vam dan donosi i zahvalno prihvaćanje svih iskustava, jer vas ona vode sve bliže vašem cilju.

Ostatak teksta pročitajte na sensaklub.hr.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj