Kako biti produktivniji? Prestanite raditi ono što nije važno i počnite prioritizirati ono što jest!

12/08/2020

Zvuči poprilično jednostavno zar ne? Biti uspješniji u životu znači znati odrediti što i tko je u životu za vas najvažniji te koje vam stvari (i ljudi) stoje na putu prema vašim ciljevima. Kako to postići?

Pratite svoj ritam. Jeste li jutarnji ili večernji tip? Dok neki ljudi obožavaju raditi količinski više u kraćem roku, kao i razgovor s ljudima, drugi preferiraju samoću, rad u miru i tišini – bez ikakvih vanjskih smetnji. Ako smatrate da ste najkreativniji između pet i sedam ujutro, onda odgovaranje na dosadne e-mailove ostavite za kasnije.

Odvojite zadatke. Tipičan radni dan sastoji se od odgovaranja na pozive, poruke ili rješavanje problema koji se pojavio iznenada. Skakanje s jedne obaveze na drugu tjera vas da svoju pažnju konstantno preusmjeravate na druge zadatke, što stvara stres i smanjuje produktivnost. Umjesto da neprestano mijenjate svoj plan rada, zadatke planirajte unaprijed i pokušajte ih rasporediti po tjednu. Možete li se organizirati tako da jedan dan ostavite za odgovaranje na poruke, a drugi za istraživanje?

Izbjegnite „kad-tad“ zamku. Jeste li se ikad čuli kako izgovarate: „Stvarno to želim napraviti, ali ne mogu dok ne završim XY?“ Većina osjeća kako, iako nešto žele učiniti, za to još uvijek nisu spremni. Iskreno? Nitko od nas nikad nije 100% spreman – savršeni uvjeti ne postoje. Prestanite čekati taj imaginarni „savršeni trenutak“ jer on nikad neće doći.

Filtrirajte svoje vještine. Ako pokušavate uloviti dva zeca oba će pobjeći. Drugim riječima, sigurni smo da imate barem deset odličnih ideja, ali pokušate li ostvariti sve, to samo značiti da ćete se jako pomučiti da ostvarite i jednu od njih. Naravno, to ne znači da morate odbaciti ijednu od njih, ali možete promijeniti pristup – zapišite ideje na papir, a zatim ih svrstajte prema prioritetima.

Planirajte. Imate cilj? Napravite što realističniju vremensku liniju i pokušajte isplanirati što možete učiniti u nadolazećem tjednu, u sljedećih mjesec dana, tri mjeseca, te naposljetku u sljedećih godinu dana. Posvetite se onome što možete učiniti sad i nemojte se bojati tražiti pomoć od kolega. I najviši katovi bit će dostižni tek onda kad se počnemo penjati stepenicu po stepenicu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj